/Erre még nem gondoltál: fűts napelemmel!

Erre még nem gondoltál: fűts napelemmel!

Lehet, hogy még nem gondoltál rá, de napelemes rendszerrel nemcsak az áramszámlát tudod lenullázni. A megújuló energiaforrás használatával ugyanis manapság már a fűtés is megoldható. A hideg hónapokban a családi ház felmelegítése magas anyagi terheket ró a tulajdonosra, hiszen ekkor jóval több gázt vagy áramot használunk fel. Nem mindegy azonban, hogy ez az összeg mekkora.

Ebből a cikkből kiderül, hogy megéri-e fűteni napelemmel.

Fűtés napelemes rendszerrel

A napelemes rendszerek a fűtés szempontjából is segítségünkre lehetnek. Érdemes azonban akkorát kiépíttetni, amely hasznunkra is lehet. Amennyiben napelemben gondolkodunk, tekintsünk előre az időben és rágjuk át magunkat azon, hogy vajon akarunk-e most vagy a későbbiekben a rendszerrel fűteni. A legjobb megoldás azonban, ha már alapból úgy telepítjük a rendszert, így biztosan elegendő áram termelődik a későbbi időszakban is.

A napelemes fűtési rendszerek előnyei

A napelemes fűtési rendszer könnyen kombinálható hőszivattyúval, azaz a geotermikus fűtési rendszerrel. Ez a föld hőjének felhasználásával fűti a teret, ezáltal a hőigény háromnegyedét a földből nyeri. A rendszer elektromos árammal működik, nem szükséges hozzá más energiahordozó. Az áramot pedig a már említett napelemes rendszerből könnyen kinyerhetjük.

A másik lehetőség az elektromos, azaz sugárzó fűtés, amelyet oldalfalon vagy mennyezeten elhelyezve melegíti be a lakást. A hősugárzás egyenletes, a kiegyenlítődés pedig folyamatos. A sugárzó meleg élettanilag több kedvező hatást is gyakorol a bent tartózkodó emberre. Felmelegíti az épületszerkezetet, a falakat, csökken a légtér hővesztesége, ezáltal nő a komfortérzet. Plusz érv az infrafűtés mellett, hogy a telepítési költsége sokkal alacsonyabb, mint bármelyik másik változaté.

Mekkora rendszerre van szükség?

Amennyiben úgy döntünk, hogy bevállaljuk ezt a megoldást, abban az esetben úgy kell méretezni a rendszert, hogy az több áramot termeljen, mint amennyire egy évre szükségünk van. A többletet könnyedén felhasználhatjuk geotermikus vagy elektromos fűtéshez. Egy 120 négyzetméteres családi ház esetében az 5 kWP-s napelemes rendszer bőven elegendő ahhoz, hogy melegedésre is felhasználható legyen.

Napelem ajánlatkérés

Amennyiben a megújuló energiaforrás mellett tesszük le a voksunkat fűtés szempontjából, abban az esetben érdemes napelem ajánlatkéréshez folyamodni. Ennek segítségével megtudhatjuk, hogy mekkora összeg lenne a rendszer megtervezése és kivitelezése. Az összeg akár 10 éven belül megtérülhet, ráadásul az addigi villanyszámla szinte azonnal lenullázódna.

Összegezve:

Sokan nem gondolnak arra, hogy mennyi mindenre felhasználható a napelemes rendszer. A nap által generált energia ugyanis nem csak a nyári időszakban hasznos, hanem a télen is. Ezekben a hónapokban ugyanis nemcsak az áram kapcsán hasznosíthatóak a panelek, hanem a melegvíz előállítása és a fűtés során is. Ahhoz azonban, hogy ez megvalósulhasson, valamennyivel nagyobb kapacitásra lesz szükség.

Az ingatlan értékének növeléséhez több tippet is adunk a Mitől nő egy ingatlan értéke? című cikkben.