/Mennyire növeli a megfelelő szigetelés egy ingatlan értékét?
ingatlan-erteke

Mennyire növeli a megfelelő szigetelés egy ingatlan értékét?

Az elmúlt években Magyarországon elképesztő drágulás indult meg az ingatlanpiacon, ami kihatott az albérlet árakra is. Az infláció, az üzemanyagárak, az építőanyagok ára, valamint a rezsiköltségek növekedése mind kihat az ingatalanárak elszabadulására. De összességében most is igaz, hogy az az igazán értékes ingatlan, amit meg tudnak és meg is akarnak vásárolni. Nézzük meg, hogy a szigetelésnek milyen hatása van az ingatlan értékére.

Ha ma valaki ingatlant keres, akkor a jellemző szempontok mellett (elhelyezkedés, infrastruktúra, méret, praktikum, esztétikum) szinte biztos, hogy az épület gépészetére és energetikai állapotára is kíváncsi lesz. A mai rezsiárak mellett egyáltalán nem mindegy, hogy milvel és mennyit kell fűteni vagy hűteni ahhoz, hogy komfortos hőmérséklet legyen otthonunkban télen és nyáron egyaránt. Ha például nincs a födém, a tetőtér vagy a padlás szigetelve, akkor akár 20-25%-kal több energiát kell elhasználni a fűtésre. A hűtés esetében még rosszabb lehet a helyzet, különösen akkor, ha a tetőtér be van építve, de nincs szigetelve. 

Ha megcsináljuk vagy megcsináltatjuk a homlokzati szigetelést, a lábazati szigetelést és a tető vagy a födém szigetelését, akkor már komoly lépést tettünk az ingatlan értékének növelése terén is. Ha csak a födémszigetelés hiányzik, akkor azt gyorsan és hatékonyan pótolhatjuk akár télen is. 

Az is lényeges, hogy a megfelelő sorrendben kerüljön fel a szigetelés. Természetesen a sorrendbe beleszólhatnak az időjárási körülmények is, télen nem tudjuk elvégezni a homlokzat és a lábazat szigetelését, pedig ott van a legnagyobb hőveszteség (kb. 35-40 %). A födémen keresztül 20-25 %, a lábazaton és a padlón 10-10 % hőenergiát veszít az épület.  nyílászárókon szintén 10-15 %-ot veszíthetünk. 

Ha épületek hőszigetelésében gondolkodunk, egyszerre több cél is lebeghet a szemünk előtt, de vegyük sorra a legfontosabbakat: kevesebb energiát akarunk használni, hogy kevesebbet fizessünk, és hogy kisebb legyen az épület károsanyag kibocsátása. Növelni akarjuk a komfortérzetünket, télen így kevésbé fázunk, nyáron nem lesz annyira melegünk. Emellett jelentősen csökkenthetjük a penészedés kialakulásának lehetőségét és növeljük az ingatlan értékét.

ingatlan-erteke

 

Mire kell figyelni a szigetelés kivitelezése során?

Azt azonban jó, ha figyelembe vesszük, hogy pusztán a szigetelés megléte nem emeli meg az ingatlan értékét, csak abban az esetben, ha megfelelő módon, jó anyaggal dolgozunk, dolgoztatunk. Kezdjük a tetőnél és a födémnél. A tetőszigetelés egy érzékeny téma, komoly szakértelmet igényel, hogy a megfelelő rétegrenddel, pontosan és minőségi figyelemmel kerüljön fel a szigetelőanyag, a fóliák, a légrés stb. Nem érdemes a tetőszigetelésnek csak úgy ad hoc nekiállni, mert hosszútávon bepenészedhet, berohadhat a tető, a szigetelőanyag nedves lesz és elveszíti szigetelőképességét, akár a tetőzet szerkezete is megroggyanhat.

A födémszigetelés ennél valamivel egyszerűbb, főleg akkor, ha egy monolit betonfödémről van szó. Ilyen esetben akár mi magunk is hozzáfoghatunk a szigeteléshez, csak arra figyeljünk, hogy résmentesen, a megfelelő vastagságú és minőségű táblás, bálás ásványgyapot kerüljön a födémre. Fafödém vagy bonyolultabb betonfödém esetében azonban jobban járunk a fújható szigeteléssel, amit akár egy nap alatt is kiviteleznek a szakemberek. Ráadásul felesleges hulladék nélkül, tisztán, résmentesen és hatékonyan. 

A homlokzati szigetelés sem tűnik atomfizikának, de sok ponton el lehet szúrni. Az egyik jellemző hiba, hogy nem készítik elő a terepet (vagyis a falazatot) a megfelelő módon. Ha vizes, penészes, felhólyagosodott falra helyezzük a szigetelőanyagot, azzal csak bedunsztoljuk a problémát, ráadásul pár év alatt akár le is dobja magáról itt-ott a szigetelőtáblát a fal. A másik jellegzetes hiba, hogy nem a megfelelő vastagság kerül fel a falra, ez azért bosszantó, mert 5 centi szigetelést pont annyi meló felrakni, mint 15-t, viszont a hőszigetelő hatása sokkal jobb a 15 centisnek.

Amikor erre rájövünk, állhatunk neki újra vagy hívhatjuk vissza a brigádot, hogy kezdjék elölről a munkát. Ezeket a hibákat egy alapos vevő gyorsan kiszúrja, így pedig az ingatlan értéke nemhogy nőni, de csökkenni fog a szemében, mivel a rosszul kivitelezett szigetelést újra meg kellene csinálnia, ha vásárlásra kerülne sor. .       

A megfelelő szigetelés komoly hatással lehet egy ingatlan értékére, és bár az értéknövekedés mértéke különböző tényezőktől függ, általában pozitív irányba befolyásolja az ingatlan értékét. Itt van néhány ok, hogy miért növelheti a megfelelő szigetelés az ingatlan értékét:

  1. Energiahatékonyság és fenntarthatóság: A jó hőszigetelés lehetővé teszi, hogy az épület kevesebb energiát igényeljen a fűtésre és hűtésre. Ezáltal az ingatlan energiahatékonyabbá válik, ami a vevők és a bérlők számára vonzóbb lehetőség. Az energiaköltségek csökkentése hosszú távon jelentős megtakarítást jelenthet, és ezért az ingatlan értéke is növekedhet.
  1. Komfort és lakhatási körülmények: Az energiahatékonyságon túl a megfelelő szigetelés javítja az ingatlan belső komfortját is. Azok a vásárlók és bérlők, akik a kényelemre és a jó lakhatási körülményekre törekednek, magasabb értékűnek értékelik az olyan ingatlanokat, ahol a hőmérséklet és a páratartalom jobban szabályozott a szigetelésnek és a rendszeres szellőztetésnek köszönhetően.
  1. Hosszabb élettartam: A jó szigetelés hozzájárulhat az épület szerkezeti komponenseinek védelméhez. Az épületet a hideg, nedvesség és hőingadozások ellen is védve hosszabb élettartamot biztosíthat. A jól karbantartott és kevésbé sérült épületek értéke általában magasabb lehet.
  1. Ingatlanpiaci verseny: A piacon az ingatlanok közötti versenyben a megfelelő, minőségi szigetelés lehet az a tényező, amely egy ingatlant értékesebbé tehet versenytársaihoz képest. Azok a vevők vagy bérlők, akik számára fontos a költséghatékonyság, a komfort és a fenntarthatóság, hajlamosabbak lehetnek magasabb árat fizetni vagy magasabb bérleti díjat fizetni egy olyan ingatlanért, amely jól szigetelt.
  1. Ingatlan értéknövekedés: Az ingatlanok értéke hosszú távon általában növekszik. Azok az ingatlanok, amelyek magasabb energiahatékonysággal és kényelemmel rendelkeznek, valószínűleg magasabb értéknövekedést tapasztalhatnak az évek során, mivel a fenntarthatóbb és jól karbantartott épületek iránti kereslet növekszik.

Az értéknövekedés mértéke természetesen függ más tényezőktől is, mint például az ingatlan elhelyezkedése, a piaci körülmények, az épület állapota és a környező infrastruktúra. Azonban a megfelelő szigetelés megnövelheti az ingatlan vonzerejét és értékét, különösen a környezettudatos és energiatakarékos szemléletű vásárlók és bérlők körében.

Szponzorált cikk (X)