Kell-e zárat cserélni lakásvásárlás után?

Egy új lakás vásárlása általában rengeteg teendővel jár. A sok dolog között pedig hajlamosak vagyunk egy fontos szempontról elfeledkezni: a lakás biztonságáról.

Előfordulhat, hogy nemcsak az eladónak van kulcsa a lakásunkhoz, hanem esetleg az ő családtagjainak, szomszédainak, akár a felújítást végző szakembereknek is. A legjobb szándékú eladó is elfeledkezhet erről, és emiatt akár kellemetlen helyzetbe is kerülhetünk.

Mikor kell zárat cserélni lakásvásárlás után?

A rövid válasz erre a kérdésre az, hogy mindig. Amennyiben teljes biztonságban szeretnénk érezni magunkat, lakásvásárlás után mindig érdemes zárat cserélni.

Jogosan merülhet fel a kérdés, hogy miért? Az eladó végig teljesen korrekt volt, biztos, hogy nem akarna a zárral trükközni. És amúgy is, ideadott minden másolatot, ami a kulcsról készült.

Ez mind jól hangzik, de ettől még mindig a zárcserét ajánljuk szinte minden esetben. Nézzük meg miért. Ehhez azt érdemes megvizsgálni, hogy milyen zár van a bejárati ajtóban.

Amennyiben egy olyan kivitel, amelynek a kulcsai szabadon másolhatók, akkor mindenképpen érdemes zárat cserélni. Hiába mondja az eladó, hogy csak azok a kulcsok léteznek, amiket ő adott, ebben még ő sem lehet biztos. Lehet, hogy az előző tulajnak maradt egy kulcsa, vagy akár ő másoltatott még valakinek kulcsot. Erről pedig a mostani eladó egyszerűen nem tud. Csak zárcsere után lehetünk biztosak abban, hogy senki nem tud majd kulccsal bejutni a lakásunkba.

Az is előfordulhat, hogy olyan kulcsot kapunk, ami másolásvédett, azaz a kulcs csak a hozzá járó kódkártya segítségével másoltatható le. Itt is figyelni kell azonban néhány dologra. Elsőként például érdemes annak utánanézni, hogy az adott zárbetéthez hány kulcs jár gyárilag. Amennyiben az összeset megkaptuk, már jó úton haladunk. Persze ilyenkor is előfordulhat, hogy a kódkártya alapján már másoltatott a tulajdonos valakinek kulcsot, csak elfeledkezett róla. Ha teljes nyugalmat szeretnénk, akkor ilyen esetben is érdemes zárat cserélni.

Zárat cserélnek, de mire?

Ha az előzőek után úgy döntött, hogy lecserélteti a bejárati zárat az új lakásban, akkor adódik a következő kérdés: Milyen zárat érdemes vásárolni? Az egyik legfontosabb tényező, amit figyelembe kell venni, az a zárbetét mérete. Ha túl rövid a zárbetét, akkor a kulcsot nem fogjuk tudni megfelelően használni. Ha pedig túl hosszú, úgy betörési felületet biztosít a betörők számára. Ügyeljünk arra, hogy az új zárbetét legfeljebb 3 mm-rel lógjon túl az ajtósíkon.

Az interneten manapság már rengeteg sokféle zárat, zárbetétet találhat az ember. Első ránézésre kecsegtetőek a teljes biztonságot ígérő, pár ezer forintos zárak. Egy kis utánajárással azonban gyorsan kiderül, hogy ezeket egy gyakorlott betörő pár másodperc alatt könnyen kinyitja. Érdemes tehát olyan biztonsági zárat vásárolni, amely rendelkezik legalább fúrás-, törés- és másolásvédelemmel. Ezt jól jelzi az, hogy a zár MABISZ minősítése legalább 5. osztályú.

Milyen zárakra kell még figyelni?

Ha zárcseréről beszélünk, első megfontolásra mindenkinek a bejárati ajtó jut eszébe. Nyilván ez a legfontosabb a saját biztonságunk szempontjából. Ezen kívül azonban lehet még jó pár zár, amire elsőre nem gondolnánk:

  • a garázsajtó zárja
  • a tároló zárja
  • a postaláda zárja
  • kertes ház esetében pedig természetesen a kapu zárja is

Ezeknek a cseréje is hasznos lehet, ha az minden tulajdonunkat teljes biztonságban akarjuk tudni.

Összefoglalás

A legfontosabbakat összefoglalva: költözés után a bejárati ajtóban mindenképp érdemes zárat cserélni. Egyszerűen azért, mert az eladó legnagyobb jóindulata mellett is előfordulhat, hogy rajtunk kivül valaki más is rendelkezik kulccsal. A bejárati ajtón kívül pedig egyéb zárakra (garázsajtó, tároló, kapu stb.) is érdemes figyelmet fordítani.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .