Mitől nő egy ingatlan értéke?

Amennyiben valaki szeretné ingatlanát értékesíteni, annak természetesen érdeke, hogy minél többért tudja eladni. Az árat a jelenlegi piaci viszonyok nagyban befolyásolhatják, de a tulajdonosok számos opció közül választhatnak, ha ingatlanuk értékét szeretnék növelni. Az alábbiakban összegyűjtöttük, hogy mitől nő egy ingatlan értéke a mai piacon.

Hétköznapi ingatlan értéknövelő tételek

Egy-egy beruházás költséges folyamat lehet, amit nem mindenki engedhet meg magának. Akik nem engedhetik meg, vagy nem szeretnének jelentősebb összeget áldozni ingatlanjuk értéknövelésére, azok számára az alábbi néhány praktikus jó tanácsot érdemes megfogadni, amivel magasabb árszintet predesztinálhatunk az adott ingatlannak.

Tisztaság, mint értéknövelés

Az ingatlan külsejének és belső tereinek tisztántartása alapvető fontosságú, hiszen ezzel a leendő vevőket is könnyebb becsábítani. Ráadásul a tiszta, illatos szoba sokkal csábítóbb lehet, mint egy koszos, szeméttel teli, szagos helyiség.

Értéknövelő festés

Egy ingatlan esetében már egy egyszerűbb felfrissítő falfestés is komoly eredménnyel járhat. Ennek köszönhetően akár újnak is tűnhet majd, ami még kellemesebb benyomást tehet a leendő vásárlókra.

Ingatlan értéknövelés belsőépítészettel

Értéknövelési céllal megfontolandó lehet az unalmas helyiségeknek valami extra karakter adni. Ilyen téren egy stílusos szék, kanapé, vagy nagyobb növény is feldobhatja a szoba kinézetét és akár új funkciót is adhat neki.

Valódi ingatlan értéknövelő beruházások

Amennyiben valóban és drasztikusan szeretnénk növelni ingatlanunk értékét, akkor arra érdemes rászánni egy kisebb-nagyobb összeget. Ez számos fejlesztési lehetőséget megnyithat előttünk, amik az alábbiakban valósulhat meg:

Nyílászáró, ablak csere

Az ajtó ás ablakcsere amellett, hogy a ház esztétikáját javítja, csökkenti a ház zaját, segíti a fűtési és hűtési költségek csökkentését, valamint a természetes fény áramlását is az érintett helyiségekben.

Új ajtók, vagy ablakok kialakításakor a megfelelő elhelyezés segíthet kiemelni a kilátást, amellyel az ingatlan rendelkezik, vagy épp csökkentheti, ha az a célunk.

Szigetelés javítása

A zaj csökkentésének, valamint az energetikai tulajdonságok javításának számos módja van, ilyen például a szigetelés hozzáadása, dupla ablaktáblák és ajtók beszerelése, a szőnyegek és padlószőnyeg használata, vagy épp a növények elhelyezése.

Fűtés korszerűsítése

Az életkörülményeinket nagyban befolyásolja, hogy az ingatlan milyen fűtési rendszerrel működik. Ezért van már az ingatlan hirdetésben is megjelölve a fűtés módja. A statisztikák szerint legtöbben a cirkófűtéses ingatlanokat részesítik előnyben. Ezért, ha növelni akarjuk az ingatlan értékét, cirkófűtést lehet érdemes telepíteni.

Energetikai korszerűsítés

A napelem, a megújuló energiaforrások nem csupán divatosak, hanem környezet-, és pénztárcabarát megoldást jelentenek. Emiatt egy megújuló energiát hasznosító ingatlan jóval értékesebbnek számít a mai piacon. Egyes források szerint nem csak drágábban, de akár 20%kal gyorsabban is el lehet adni egy napelemes ingatlant.

Fürdő felújítás

A fürdőhelyiségek felújítása komoly értéknövelő tételként jelenhet meg. Ezért a mosdó, WC, fürdőkád, a munkalapok cseréje, vagy új készülékek vásárlása jó befektetésnek minősülhet ingatlanok esetében.

Kertrendezés

Egy kert látványosabbá és értékesebbe tétele szintén gyakori értéknövelő beruházás. Legyen szó sziklakert telepítéséről, kerítés építéséről, kerti bútorok elhelyezéséről, a ilyen jellegű beruházások szintén lényegesen növelhetik egy ingatlan értékét és jó első benyomást keltenek az érdeklődőkben.

Teljes ingatlan felújítása

A fenti munkálatok együttes elvégzése igen komolyan növelheti ingatlanunk értékét, de az olyan nagy volumenű beruházások, mint a tetőszerkezet felújítása, vagy a wellness jellegű kiegészítők, mint az otthoni jacuzzi, vagy szauna kiépítése akár a 20-25%-al is növelheti egy-egy ingatlan végső értékét.

Összegezve:

Az ingatlan értékének növelése tehát elsősorban pénztárca kérdése, de már kis befektetéssel is növelhetjük értékét, ehhez csupán alaposan át kell gondolnunk az adott ingatlan jellemzőit és a fejlesztési lehetőségeket.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .