10 egyszerű módszer egy ház vagy befektetési célú ingatlan értékének növelésére

Akár befektetési célból vásárolt ingatlanról van szó, vagy saját otthonodat bocsátanád piacra, pár apró trükk alkalmazásával jelentés értéknövelést érhetünk el.

Ezek közül mutatok be párat, amelyekből érdemes lehetőségeink szerint szemezgetni és megvalósítani természetesen.

Olcsó tippek

Van pár egyszerű dolog, amelyet mindenki megtehet, pénztárcájának mélységétől függetlenül. Lehet, hogy nem dobnak több millió forintot az ingatlan értékén, de mindenképpen olyat feltételeket teremtenek, mely által könnyebben és magasabb áron adhatunk túl azon. Ezek a módosítások sok esetben külső segítség nélkül is elvégezhetők, mégis hatalmas különbséget képesek okozni az ingatlan kinézetében.

 1. Tisztaság: Gondoskodj a rendről és a tisztaságról mind a belső, mind a külső tereken. Meghálálja magát a gondoskodás és a leendő érdeklődők nem fognak fejvesztve menekülni, amint beléptek a kapun. A szeméthalmok, kosz és a kellemetlen szagok negatív képet festenek az ingatlanról és csökkentik az értékét
 2. Festés: Hatalmas különbséget hozhat egy kis felfrissítő jellegű falfestés. A lakás újjáéled és sokkal kellemesebbnek, világosabbnak tűnik tőle. Érdemes semleges színeket választani.
 3. Ügyelj a részletekre: Néhány stratégiailag elhelyezett növény, egy új postaláda, kültéri lámpa vagy függöny is vonzóbbá tehetik az ingatlant.
 4. Cseréld ki a szerelvényeket: Cseréld le a régi ajtókilincseket, a szekrény fogantyúját vagy akár a világítótesteket is. Ez az egyszerű módszer, új életet lehel a térbe.
 5. Emeld meg színvonalat: A helyiségek rendezetté tétele és funkcióval ellátása hozzáadott értéket teremthet, mivel a legtöbb vásárlónak hiányos a képzelőereje. A bútorok megfelelő elhelyezése a helyiségekben szintén döntő jelentőségű.

Mérsékelt vagy magas költségekkel járó tippek

Egyes fejlesztések magas költségekkel járhatnak az elvégzett felújítás mértékétől és a választott anyagoktól függően. Az ilyen típusú frissítések azonban jelentős hozzáadott értéket képviselhetnek az ingatlan értékében:

 1. Belsőépítészeti lehetőségek. Érdemes az unalmas helyiségeknek valami extra karakter adni. Dobd fel egy székkel, vagy nagyobb növénnyel, ami feldobja a kinézetét.
 2. Ablak, ajtó csere. Nagyon értékes kiegészítés. Nemcsak a ház esztétikáját javítja, de csökkenti a ház zaját, segíti a fűtési és hűtési költségek csökkentését, valamint a természetes fény áramlását is az otthonban. A hátsó udvarra vezető nagy üveges ajtók eleganciát sugallnak, teret nyitnak és több fényt engednek be az ingatlanba. Segíthetik azoknak a helyiségeknek a világosítását is, amelyekben kevés az ablak vagy a természetes fény. Az ablakok és ajtók helyes elhelyezése segíthet kiemelni a gyönyörű kilátást, amellyel az ingatlan rendelkezik, vagy csökkentheti azt, ha nem olyan kívánatos, mint például egy téglafal vagy kilátás a szomszéd kertjére.
 3. Padlócsere. Egy új szőnyeg, parketta vagy járólap is lényegesen növelheti egy ingatlan értékét.
 4. Zajcsökkentés. Az emberek otthon nyugalomra és csendre vágynak A zaj csökkentésének számos módja van, ilyen például a szigetelés hozzáadása, dupla ablaktáblák és ajtók beszerelése, a szőnyegek és padlószőnyeg használata a lépések zajának minimalizálása érdekében, valamint növények elhelyezése.
 5. Frissítsd fel a konyhát vagy a fürdőt.Nem komplett felújításra gondolunk, hanem például a mosdó, WC, fürdőkád, vagy munkalapok cseréjét. Vagy akár egy hasznos, dekoratív, új készülék vásárlását.
 6. Frissítsd fel a kertet. Számos lehetőség van egy kert látványosabbá és értékesebbe tételére. Legyen szó egy sziklakert telepítéséről, időtálló, gondozásmentes trapézlemez kerítés építéséről vagy kerti bútorok elhelyezéséről. Ezek a módosítások szintén lényegesen növelhetik egy ingatlan értékét és jó első benyomást keltenek az érdeklődőben
 7. Prezentálj átalakítási tervet. Ez nem azt jelenti, hogy random hozzáadsz lehetőségeket, amelyekhez komoly építkezés szükséges, de például egy befejezetlen tetőtér, vagy alagsor már komoly lakóterületet adhat az ingatlanhoz, mely által az értéke is nőni fog.
 8. Az ingatlan teljeskörű felújítása. Ebben az esetben minden olyan lehetőség számba vehető, amely által növekedhet az ingatlan értéke modernebb, újabb fejlesztések, építkezés által. Ilyen lehet például a régi, töredezett cserepek helyett színes, kevesebb karbantartást igénylő cserepeslemez használata, fürdőszoba kapcsolása a hálószobákhoz, falak eltávolítása, áthelyezése vagy divatos ereszcsatorna építése az ingatlan köré. Amennyiben a befektetésre szánt összeg megengedi, ebben az esetben az ingatlan eladási ára akár a duplájára is emelkedhet.

Ésszel javítsunk az ingatlanon

Érdemes szem előtt tartani, hogy sok esetben nem szabad „túljavítani” egy ingatlan állapotán. Nem szabad olyan beruházásokra költeni, ami nyilvánvalóan nem fog megtérülni az adás-vétel során. Például kicsi az esélye, hogy egy kisvárosi 5. emeleti lakás esetén duplájára leszünk képesek emelni egy lakás értékét.

Felújítás előtt érdemes kutatást végezni a hasonló kategóriás lakás árak után az adott környéken és az alapján kalkulálni a felújításra szánt összeget és lehetőségeket.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .