/Örökölt ingatlan eladása utáni adózás 2022

Örökölt ingatlan eladása utáni adózás 2022

Az örökölt ingatlanoknak megvannak a jellemzői, hiszen az örökösök egy része alacsonyabb áron adja el az adott házat, mint amennyiért azt lehetett volna. Egy átlagember nem igazán van tisztában azzal, hogy milyen kedvezmények vehetőek igénybe, de sokan azt sem látják át, hogy meddig fog tartani az adott ingatlan eladásának folyamata. 

Lássuk, hogy mit érdemes tudni az örökölt ingatlan eladása utáni adózásról 2022-ben! 

Örökölt ingatlan 

Amikor házat vagy lakást öröklünk meg, mindenképpen érdemes már az elején utánanézni annak, hogy mire számíthatunk a továbbiakban. Tisztában kell lenni ugyanis azzal, hogy az örökösödés esetén nemcsak illetéket, hanem személyi jövedelemadót is fizetni kell.  

Örökölt ingatlan eladása utáni adózás 2022 

A legtöbb örökölt épület eladása áron alul történik, ugyanis egy átlagember nincsen tisztában azzal, hogy mennyit ér az adott ingatlan. Érdemes azonban az eladás előtt kiüríteni a házat, hogy ne legyen semmilyen személyes tárgy odabent.  

Fontos tudni azonban, hogy egy örökölt ingatlant el lehessen adni, meg kell szerezni hozzá a tulajdonjogot. Kizárólag akkor van lehetőség megtenni mindezt, ha a fölhivatalba be van jegyezni, illetve felkerült a név a tulajdoni lapra. Az eljárás következő lépése, hogy a helyileg illetékes közjegyző az összes szükséges irat összegyűjtését követően elindítja a hagyatéki eljárást.  

Az örökölt ingatlan eladása utáni adózás 2022-ben tehát nem változott sokat az elmúlt években. Jelenleg az alábbi költségekkel lehet számolni: 

  • Öröklési illeték mértéke: az örökség tiszta értékének 18%-a. Amennyiben a hagyaték egy ingatlan, abban az esetben az örökösödési illeték mértéke 9%-ra csökken.  

Ha az örökös kiskorú gyermek, abban az esetben a nagykorúvá válásától számított két évig mindenféle teher mentesen megfizetheti. Természetesen van lehetőség arra, hogy korábban fizesse ki a teljes összeget, ilyenkor azonban a határidő lejárta előtt a tartozás annyiszor 10% lesz, ahány évvel azt korábban teljesíti. Ez legfeljebb 70% kedvezményt jelenthet.  

Az adó mértéke 

Amennyiben az örökösök az ingatlant eladják, az eladásból származó jövedelem után 15% SZJA-t kell fizetni. Kivételt képez ez alól, ha valaki mentesül az SZJA fizetés alól. Attól függően azonban, hogy mikor történik az eladás, különféle összegeket kell fizetni. Az első évben 100%, a második évben már 90%, míg a harmadik évben már csak 60%-ot vesznek alapul a vételár tekintetében. Ha pedig öt évnél tovább tart eladni az adott ingatlant, abban az esetben 0% számít jövedelemnek. Az így kapott összeg 15%-át kell befizetni jövedelemadó gyanánt.  

Összegezve 

Elmondható tehát, hogy semmiképpen nem érdemes figyelmen kívül hagyni az örökölt ingatlan esetében az adózást. A legtöbb esetben ugyanis jövedelemnek számít, így SZJA-t, kell fizetni utána. Az örökölt ingatlan eladása utáni adózás 2022-ben sem változott túlzottan az elmúlt évekhez képest, így talán most már mindenki tisztában van a részletekkel.