/Ház átírás költsége 2022

Ház átírás költsége 2022

A hazai törvények szerint alapesetben minden megszerzett jövedelem után adózni szükséges, illetve a vagyonszerzést követően illetéket is kell fizetni. Akár ingatlanról, akár autóról van szó, a régi tulajdonosnak adóval, az újnak pedig illetékkel kell számolnia. Persze számos kivétel van ez alól, de ez mindenképpen jó kiindulási alapnak számít. Nem csak a vásárlásnak és a vételnek vannak díjai, hanem bizony számos egyéb összeggel is számolni kell.  

Lássuk, hogy mennyi a ház átírás költsége 2022-ben! 

Az ingatlan eladása és vásárlása 

A kérdés viszonylag egyszerű, ugyanis adózni kell, és pont. Az illeték azonban valamivel bonyolultabb, hiszen itt vannak figyelembe vett szempontok. Az ingatlanvásárlás az életben az egyik legnagyobb kiadás, saját erőből kevesen tehetik meg azt, hogy házat vesznek maguknak, így sok esetben hitelből történik a finanszírozás. Azonban sajnos nemcsak a több millió forintot kell kiadni ilyen esetben, hiszen van pár olyan dolog, ami hozzájön ehhez az amúgy sem túl alacsony összeghez.  

A lakásvásárlás során felmerülő költségek 

Amikor házat vagy lakást veszünk, akkor az alábbi díjakkal számolthatunk általánosságban: 

  • Ügyvédi díj: Ez a vételár függvényében 0,5-3% között mozog. 
  • Vagyonszerzési illeték: Általában a vételár 4%-a. 
  • Hitellel kapcsolatos költségek: Okiratok elkészítése, hitelbírálat, folyósítás, értékbecslés.  
  • Ingatlanközvetítői díj és szakértői költségek: A jutalék a vételár 3-5%-a.  
  • Költözéssel kapcsolatos kiadások: költöztető díja, csomagolóanyag, bútorok stb. 

Ház átírás költsége 2022 

Az ingatlan vételárán felül számos egyéb plusz kiadás merül fel. A ház átírás költsége 2022-ben sem változott, azonban nem szabad róla megfeledkezni, hiszen sok esetben nem kis pénzről van szó. Amennyiben megvan a kiszemelt ingatlan és sikerült megegyezni, abban az esetben bizony az átíratásért is fizetni szükséges.  

A földhivatalban elvégzik az ingatlan tulajdonjog változtatását, ez azonban a többi költséghez képest viszonylag csekély összeg. Mivel ezeket általában ügyvéd intézi, így a földhivatali illetéket is az ügyvédnek kell átadni, amihez hozzájön az ügyvédi díj. Ez az összeg ingatlanonként 6.600 Forintot jelent, amennyiben azonban gyorsított eljárásra van szükség, akkor ennek ügyintézési díja plusz 10.000 Forint. Ilyenkor tehát 16.600 Forintot kell megfizetni a földhivatal számára. 

Mire számíthatnak a fiatalok ingatlan vásárlása során? 

Régóta élő kedvezmény, hogy azok a fiatalok, akik még nem töltötték be a 35. életévüket és ingatlant vennének, ők 50%-os illetékkedvezményt kapnak, azonban csak abban az esetben, ha a vásárolt ház értéke nem éri el a 15 millió Forintot. Érdemes tehát időben elgondolkodni az eladáson és a vásárláson, hiszen fiatalként számos kedvezményt lehet igénybe venni.  

Összegezve 

Az ingatlan vételnek és eladásnak számos költsége van, hiszen nemcsak az ingatlanközvetítőnek kell fizetni, illetve ügyvédet fogadni. Emellé hozzájön a hát átírás költsége 2022-ben is, amely jelen esetben 6.600 Forintot jelent. Gyorsított eljárásban az összeg magasabb lehet, azonban sok esetben erre nincs szükség.