/Több ezer zöld hitelre alkalmas ingatlan Budapesten

Több ezer zöld hitelre alkalmas ingatlan Budapesten

A 2021 októberétől elérhető MNB Zöld Otthon Programja magas összegű hitelt tesz elérhetővé maximum 2,5%-os kamatozással. Valószínűleg sokan nem lepődnek meg, hogy a legtöbb zöld hitelre alkalmas ingatlant Budapesten és Pest megyében árulják. A zöld otthon programra alkalmas ingatlanok 44%-át Budapesten hirdetik, míg Pest megye 23%-al képviseli magát.

NHP zöldhitelre alkalmas ingatlanok ármegoszlása Budapesten

Mivel a zöld hitelre alkalmas ingatlanok azok az új építésű ingatlanok, melyek legalább BB energetikai besorolásúak és évente legfeljebb 90 kWh lehet a lakás, vagy ház primer energiafogyasztása négyzetméterenként, ezért ezek az ingatlanok jellemzően drágább árfekvésűek.

Országos viszonylatban Budapest ingatlanpiacán a legmagasabbak az átlagos négyzetméterárak. 20-30 millió forint között nem is lehet kapni NHP zöldhitelre alkalmas ingatlant, de 30-40 millió közötti ársávban is csak az ilyen ingatlanok 2%-a található Budapesten.

A legtöbb zöldhitelre alkalmas ingatlant 50-60 millió forint közötti áron lehet megvenni a fővárosban (23%). Az ilyen ingatlanok 18%-a esik a 40-50 millió közötti ársávba, 15%-a érhető el 60-70 millió forint közötti áron.

A 70-80 millió és 80-90 millió közötti ársávban egyaránt 11%-a található az NHP zöldhitelre alkalmas otthonainak, míg 90-100 millió között is 6%-uk található. Az ilyen jó minőségű ingatlanoknak 14%-áért pedig 100 millió forintnál is többet kérnek az értékesítők, amik között elég sok több száz millióba kerül.

NHP zöld hitelre alkalmas ingatlanok százalékos megoszlása kerületenként

Az eladó budapesti lakások között több ezer zöld hitelre alkalmas ingatlan van, de kerületenként nagy különbség van a mennyiségben, mivel több kerületben is nagyon kevés az új építésű ingatlan a megveszLAK ingatlan hirdetési portál kutatása szerint.

Három kerületben is 10% felett van az NHP képes ingatlanok száma. A budapesti zöld otthon programnak megfelelő ingatlanok 16%-a a XI. kerületben, 14%-a a XIII. kerületben és 10%-a a VIII. kerületben van hirdetve.

A XIV. és a XIX. kerület 8%-al veszi ki a részét, a IX. kerület pedig 7%-al. A két szomszédos kerület a XVI. és a XVII. egyaránt 6%-át adja a budapesti zöld hitelre alkalmas ingatlanállománynak.

A VI. kerületben a kis méretéhez képest viszonylag sok (5%) ilyen ingatlant árulnak. A két szomszédos kerület a III. és a IV. a nagyobb mérete ellenére is csak 4-4%-al járul hozzá Budapest zöld hitelre alkalmas ingatlanjainak a mennyiségéhez.

Az I. kerületben, a X. kerületben és a XVIII. kerületben már csak kevés ilyen ingatlant találhatnak a vásárolni szándékozók (2-2%), de még kevesebb található a II. kerületben (1%), XX. kerületben (1%) és a XXIII. kerületben (1%).

Az V. kerületben, a VII. kerületben, a XII. kerületben, a XV. kerületben, a XXI. kerületben és a szomszédos XXII. kerületben már csak elvétve lehet találni néhány zöld hitelre alkalmas ingatlant.