Jelzáloggal terhelt ingatlan eladása

A jelzálogjog napjaink közkeletű fogalom, mégsem mindig tisztázott a jelentése. Sokan félnek tőle, esetleg visszalépnek egy ingatlanvásárlástól, amint meghallják, hogy a kiszemelt lakás vagy ház jelzáloggal terhelt. Valóban hosszabb lehet az ügyintézési idő, azonban egyáltalán nem lehetetlen, hogy ezek az ingatlanok gazdát cseréljenek. Mutatjuk, mit kell tenned, hogy gyorsan és stresszmentesen eladj!

Mit jelent a jelzálogjog?

A banki hitelszerződésben foglaltak alapján a Földhivatal jelzálogjogot is bejegyez az ingatlan tulajdoni lapjára, hiszen az ingatlan így fedezetként szolgál a bank számára a felvett hitel összegével szemben. A jelzálogjog jogosultja, esetünkben a bank elidegenítési és terhelési tilalmat is bejegyeztethet: ekkor sem az ingatlant továbbértékesíteni, sem másnak a jelzálogjogát újként bejegyezni nem lehet a jelzálogjogosult hozzájárulása nélkül. Azonban arra is van példa, hogy a banki kölcsön mellett a felhasznált kamat- vagy egyéb támogatás miatt a Magyar Államot is jelzálogjogosultként vezetik fel a tulajdoni lapra.

Szabad jelzáloggal terhelt ingatlan megvenni?

Nyugtasd meg a vevődet: manapság a piacon fellelhető ingatlanok nagy része valamilyen jelzálogjoggal terhelt. Sokszor egyszerűbb volt banki hitelből lakást vásárolni, ezért többen választották ezt az utat. És ha abba is belegondolsz, hogy az ingatlankölcsönök gyakran 15-20 éves törlesztési időt tartalmaznak, akkor érthető, hogy ilyen hosszú idő alatt az emberek igényei és körülményei megváltozhatnak. Azok a jó adósok, akik mindig pontosan fizettek, azok is dönthetnek úgy, hogy egy másik vidékre költöznének, például egy jobb állás kedvéért. Tehát a jelzálog nem jelenti automatikusan azt, hogy problémás banki ingatlannal kerülnek szembe a vevők. Azonban, hogy tehermentes ingatlant vásárolhassanak meg, neked több dolgod lesz még.

Bank igazolása a fennálló tartozásról

Ezt neked (esetleg meghatalmazottadnak) kell beszerezned a bankodtól, ezen az éppen aktuális tartozásod tüntetik fel. Ez fontos, hiszen tulajdoni lapon csak a felvett hitel eredeti összege szerepel, te pedig mint a katonatiszt törlesztettél. A bank nyilatkozatában szerepel az is, hogy ezen tartozása kiegyenlítése után hozzájárul a jelzálogjog törléséhez.

Jelzálogjog törlési engedély

A jelzálog tényét és az aktuális tartozás összegét érdemes az adásvételi szerződésbe beleírni és abban is megegyezni, hogy mikor, milyen határidőkkel és formában történnek a kifizetések. Lehetséges, hogy a vevőd foglalót ad és az elég lesz a fenálló tartozás kiegyenlítésére. Amennyiben nem, valószínűleg neked, az eladónak is a zsebedbe kell nyúlnod, hogy kipótolhasd. Ha úgy egyeztek meg, a vevő akár ügyvédi letétbe helyezi a fennálló tartozást, aki elutalja azt a banknak, de arra is van lehetőség, hogy a vevő maga utalja el az összeget a banki igazoláson található bankszámlaszámra. Amint a bank jóváírta a tartozást, az eladónak kell kikérnie a jelzálog törlési engedélyt a banktól, mint jelzálogjogosulttól. Ezzel a dokumentummal lehet az ingatlant tehermentesíteni a Földhivatalnál (Kormányhivatalban). A jelzálogjog törlése napok, esetleg heteket is igénybe vehet, ezért nem éri meg várni a postást az új tulajdoni lapunkkal. Az eljáró ügyvéd tud hiteles tulajdoni lapot lekérni, így meggyorsítható a folyamat és a fennmaradó vételárrészt is nyugodt szívvel adhatja át a vevő.

Összefoglalva: jelzáloggal terhelt ingatlan adásvétele csak pár lépéssel több, mint egy átlagos értékesítés esetében. Egy megbízható ügyvéd segítségével az eladó és a vevő nyugodhat alhat. TIPP: Ügyfélkapus hozzáféréssel te is ellenőrizheted a folyamatot a tulajdoni lapod online megtekintésével a Földhivatal ügyfélszolgálati oldalán: www.foldhivatal.hu

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .