/Miért praktikus egy gőzkabin otthonra?

Miért praktikus egy gőzkabin otthonra?

Manapság egyre többen törekszenek arra, hogy otthonukban egy kis wellness részleg, vagy legalább ilyen funkciók ellátásra szolgáló eszközök is jelen legyenek. Erre több lehetőség is adott, a masszázs zuhanykabinoktól, a szaunán át a gőzkabinig. Alábbi cikkünkben ez utóbbival foglalkozunk, valamit azzal, hogy miért praktikus egy gőzkabin otthonra.

Mi is az a gőzkabin?

A gőzkabin az izzasztófürdők csoportjába tartozik, azonban a szaunák száraz levegőjével ellentétben inkább a nedves törökfürdőhöz hasonlítható. Természetesen emiatt a szervezetre is más hatással van:

  • megnyitja a pórusokat,
  • eltávolítja az elhalt hámsejteket,
  • lazítja az izmokat,
  • enyhíti a légzőszervi betegségek tüneteit.

A legtöbb gőzkabin általában gőz funkcióval ellátott zuhanykabin, tehát méretük, helyigényük és a beépítés feltételei megegyeznek. Így mi magunk is élvezhetjük a gőzkabin otthoni előnyeit, akár egy relatív kisebb alapterületű lakás, vagy ház esetében. Amennyiben beruházunk egy ilyen kabinra, akkor az alábbi pozitív hatásokat tapasztalhatjuk meg:

Csökkenti a stresszt

Az állandó stressz negatív hatással van az életünkre, egészségünkre. Alvási problémákat okozhat, hatással lehet az étvágyra, libidóra, és súlyosbíthatja az olyan egészségügyi problémákat, mint például a szívbetegség, szorongás, cukorbetegség.

A gőzkabin tulajdonképpen egy stressz mentes övezet lehet, ahol napi 10-20 perc nem csak a testet, de az elmét is lelazítja, csökkentve a stresszt. Az igazi wellness élményt azonban az olyan kiegészítők fokozhatják, mint az aromaterápia vagy fényterápia.

Helyreállítja az alvási szokásokat

Sajnos az emberek nagy része nem jut elegendő alváshoz. Az alváshiány egészségügyi problémákat okozhat, és az alváshiány dekoncentráltságot is okozhat. Azonban egy esti gőzfürdő segít kialakítani a lefekvés előtti rutint. Erre azért lehet szükséges, mert gyakran a szervezet nem képes kikapcsolni, lenyugodni. Ennek megelőzésére a legjobb módszer, ha kialakítunk egy lefekvési rutint, ami során mindig ugyanabban az időben fekszünk le, és lefekvés előtt kerüljük az olyan tevékenységeket, amelyek izgalmat, szorongást okozhatnak. Egy lefekvés előtti gőzfürdő segít lenyugodni, ráadásul a nyugtató illóolajokkal, fokozhatjuk is a nyugtató hatását.

Csökkenti a fájdalmat

A különböző fizikai terheléseknek gyakran lehet következménye izomfájdalom, húzódás. A gőzkabinban történő fürdőzés szerencsére segít a regenerálódásban, csökkenti a fájdalmat, megnyugtatja az izmokat, és javítja a vérkeringést, ezáltal felgyorsul a gyógyulási folyamat is.

A gőzfürdőt egyesek a sport előtti bemelegítéshez használják, mert javítja az izmok, ízületek rugalmasságát. A profi sportolók pedig az edzés utáni regenerációhoz használják szívesen a gőzfürdőt, hiszen segít csökkenteni az izomlázat, és az edzés során mikro-sérült izmok újjáépítésében.

Növeli az ingatlan értékét

Az otthonunkat fejleszteni nem csak a saját kényelmünk miatt érdemes, hanem jó befektetésnek is számítanak. Ha arra kerül a sor, hogy értékesítenénk az ingatlant, akkor ezek a fejlesztések a vételárat növelik. Ez különösen igaz a fürdőszoba helyiségekre, hiszen egy modern, esztétikus fürdőszoba különböző extrákkal, mint például egy gőzkabin felkelthetik a vevők érdeklődését.

További ötleteket olvashat a Mitől nő egy ingatlan értéke? című cikkben az ingatlan értékének növeléséről.

Összegezve

A gőzkabin tehát pozitív élettani hatásai miatt már önmagában javasolt lehet, de értéknövelő mivolta miatt akár beruházásként is tekinthetünk rá, ha esetleg a későbbiekben értékesítenénk az adott ingatlant.