/Az ingatlan vételi ajánlat kettős élete
ingatlan-veteli-ajanlat

Az ingatlan vételi ajánlat kettős élete

Vevőként vagy eladóként veszel részt az ingatlan adásvétel folyamatában, sokszor érezheted úgy, hogy ingoványos talajra tévedtél. Azonban itt egy újabb bejegyzés arról, hogyan ne keverd magad bajba például akkor, ha szóba kerül egy ingatlan vételi ajánlat aláírása! Megmutatjuk, miért vigyázz vele, de azt is, hogyan jársz a legjobban!

Ingatlan vételi szándéknyilatkozat

Az ingatlan vételi ajánlatot emlegetik ingatlan vételi szándéknyilatkozatként is. Ugye milyen ártatlan kifejezés? Csak leírjuk, hogy komolyan gondolunk valamire. A Polgári törvénykönyv ilyet azonban nem ismer, a benne foglaltak a valóságban ennél sokkal egyértelműbbek: ha valamit írásba foglalsz és még alá is írod, azzal bizony kötelezettséged keletkezik. Ezt hívják hivatalosan ajánlati kötöttségnek, amit már számon lehet kérni akár a bíróságon is.

Ingatlan vételi ajánlat elfogadása

Tegyük fel, hogy kedden megnéztél egy ingatlant, szerdán visszamentél és tettél egy vételi ajánlatot. Ez egy egyoldalú nyilatkozat, mi baj lehet? Például, hogy az eladó (persze jóhiszeműen) aláírja és egymás kezébe csaptok. Mindenki biztonságban érzi magát: a vevő azért, mert nem happolhatják el előle mások a hőn áhított ingatlant, az eladó pedig megnyugodhat, hogy hamarosan pénz áll a házhoz.

Tehát a szerződést az ajánlattételben megszabott határidőig meg kell kötni, méghozzá az ajánlatban szereplő tartalommal. De mi történik, ha időközben kiderül pár kellemetlenség az ingatlanról, például, hogy jelzálogjoggal terhelt vagy ha lényeges változás következik be a körülményekben? Ha pedig előleget vagy foglalót is adtál, még tovább bonyolítod a helyzetet. Egy előnytelen szerződéssel milliókat veszíthetsz, évekig pereskedhetsz, arra azonban nem lesz jó, hogy a Földhivatal a tulajdonjog átruházást bejegyezze.

Ha ügyvédet szeretne megbízni ezzel a munkával, akkor a költségeket is érdemes ismerni. Az ingatlan átírás ügyvédi költsége című cikket ajánljuk ezzel kapcsolatban.

ingatlan-veteli-ajanlat

Ingatlan vételi ajánlat helyett

Az adásvételi szerződés létrejöhet ugyan az ingatlan vételi ajánlat mindkét fél által való aláírásával, azonban semmilyen ingatlan vételi ajánlat minta nem lesz pont ugyanolyan tartalmú, mint amire nektek szükségetek van. A jóhiszeműség ellenére sem biztos, hogy jók az eladó által adott információk, amik az ajánlatba kerülnek. Mi tegyél helyette? Ne siettesd magad és még azelőtt keress jogi segítséget, hogy aláírásra kerülne a sor. Azzal semmi baj nincsen, ha eladó és vevő leülnek egymással és összeírják egy papírra, amikben megegyeznek, így felkészülten mehetnek az ügyvédhez, aki megszerkeszti az ingatlan adásvételi szerződést.

Az ügyvéd ellenőrzi az ingatlan adatait a tulajdoni lap alapján és ezeket fogja a szerződésbe beemelni (például valós elhelyezkedés, méret, besorolás, szolgalmi vagy jelzálogjog bejegyzések), meggyőződik az eladó és a vevő személyazonosságáról, rögzíti a felek által vállalt határidőket, fizetési ütemezéseket és minden egyéb közös megállapodást. Így biztosan mindenre kiterjedő és a törvényeknek megfelelő lesz a dokumentum, amit az ügyvéd ellenjegyez. Utóbbi nélkül ugyanis az adásvételi szerződés nem lesz alkalmas arra, hogy új tulajdonosként bejegyezzen a Földhivatal!

Az ügyvéd fontos segítséget ad az egész folyamatban. De lehet nélküle is végig vinni ezt a folyamatot? Az ingatlan adás-vételi szerződés ügyvéd nélkül című cikkben erről részletesen írtunk.

Összefoglalva: az ingatlan vásárlás vagy eladás komoly döntés, ezt mindenki tudja. Ne kapkodj, légy körültekintő, csak akkor írj alá bármit, ha annak jogi következményeivel tisztában vagy!