/Ingatlan adásvételi szerződés ügyvéd nélkül?
ingatlan-adasveteli-szerzodes-ugyved-nelkul

Ingatlan adásvételi szerződés ügyvéd nélkül?

Ingatlan adásvételi szerződést kötni ügyvéd nélkül? Érdemes? Nem érdemes? Komoly dilemma, de mi megmutatjuk, hogy mit kell tenned, ha sikeresen akarod végigvinni az ingatlan adásvétel folyamatát, akár ügyvéd nélkül!

Ingatlan adásvételi szerződés minta ügyvéd nélkül

Láttad a neten: ingyen letölthető szerződés minta? Vagy a Feri megmutatja az ő szerződésüket, majd az alapján megírod? Nem ajánljuk! Ugyanis a pont a számodra megfelelő ingatlan adásvételi szerződés még nem létezik! Hogy miért? Mert minden ingatlan más tulajdonságokkal rendelkezik, illetve minden eladó és vevő anyagi- és élethelyzete különböző.

A Polgári Törvénykönyv (Ptk.) alaposan szabályozza az ingatlan adásvétel témáját. Az írásbeliség mellett szigorú alaki és tartalmi előírásokat fogalmaz meg, ezen kötöttségek nélkül nem lesz érvényes a szerződés. Ha megbízol egy letölthető mintában, illetve a saját jogi tudásodban és biztos vagy benne, hogy minden lényeges kérdésben írásban is megegyeztetek, lehetséges, hogy sikerül egy érvényes adásvételi szerződést megkötnöd ügyvédi közreműködés nélkül is. De elégséges ez?

Ingatlan adásvételi szerződés ügyvéddel

Azonban ha biztosra akarsz menni, igénybe veszed egy szakértő ügyvéd szolgáltatásait! Az erre specializálódott ügyvédek minden nap ingatlan adásvétellel foglalkoznak, gyakorlottak és naprakészek az információik, valamint a törvényi tudásuk.

Az ügyvéd alaposan ki fog kérdezni, igyekszik a legjobban megismerni az ügyeteket és a legalaposabban megszerkeszteni az adásvételi szerződést. A szerződés ellenjegyzése az ő felelőssége, így ellenőrizni fogja többek között a tulajdoni lap alapján az ingatlan adatait, a felek személyazonosságát és tájékoztatási kötelezettsége is van mind az eladó, mind a vevő felé az adókról és az illetékekről is.

ingatlan-adasveteli-szerzodes-ugyved-nelkul

Az ingatlan átírás folyamata

Az érvényes ingatlan adásvételi szerződés azonban még nem elegendő ahhoz, hogy a vevő ténylegesen tulajdonosa legyen az ingatlannak. A tulajdonjog átruházáshoz az ingatlan-nyilvántartási bejegyzés (Földhivatali ügyintézés) szükséges. Erre az Ingatlan nyilvántartási törvény előírásai vonatkoznak. Az Inytv. szerint az adásvételi szerződés alapján akkor jegyezhető be az új tulajdonos, ha a szerződés ügyvéd általi magánokiratba van foglalva vagy közokirat készül belőle.

Tehát az adásvételi szerződést ügyvédi ellenjegyzéssel kell ellátni. Ha jobban belegondolsz, ez logikus, hiszen ez védi mindkét felet azzal, hogy a szerződés a törvényi feltételeknek biztosan megfeleljen.

Azt is tudnod kell még, hogy 2004. óta a tulajdonjog bejegyzési eljárásban kötelező a jogi képviselet, tehát saját magad nem intézheted, mindenképpen szükséged lesz az okiratszerkesztő közreműködésére.

Ha ügyvéd nélkül vágunk bele ebbe a folyamatba, akkor érdemes ismerni néhány buktatót, ami további kellemetlenséget okozhat. A Mire kell figyelni ingatlan eladásnál? című cikkben írtunk erről.

Csak így tudsz ügyvéd nélkül ingatlant eladni vagy venni

Láttuk, hogy nem csak a szaktudás szükséges egy ingatlan adásvételi szerződéshez, az Inytv. is megfogalmaz előírásokat. Azonban nem bízol az ügyvédekben? Jó hír, hogy ebben az esetben a közjegyzőkhöz is fordulhatsz, aki jogosult közokiratba foglalni az ingatlan adásvételi szerződést!

A közjegyző szintén aktuális jogi ismeretekkel rendelkezik, továbbá neki is kötelessége az, hogy a feleknek pártatlan tanácsadást nyújtson és tájékoztassa őket minden jogukról és kötelességükről. Közjegyzőn keresztül adásvételi szerződést kötni a legbiztonságosabb út: egyetlen eredeti példány készül, amit ő fog megőrizni, a felek hiteles kiadmányokat/másolatokat kapnak.

Előnye még ennek a módnak, hogy közjegyzői okiratban foglalt ügyek esetében lehetőség van közvetlen végrehajtásra, ami a vitás ügyeket nagyban lerövidítheti. Természetesen ennek a szolgáltatásnak is díja van.

Összefoglalva megállapíthatjuk, hogy az ingatlan adásvétel folyamatában ügyvéd vagy közjegyző segítségét kell kérnünk! Ez megkerülhetetlen, de ne sajnáljuk az erre költött pénzt, hiszen így nyugodtan alhatunk!

Ha mégsem sikerül megoldani ügyvéd nélkül az ingatlan adásvételt, akkor ajánljuk Az ingatlan átírás ügyvédi költsége című cikkünket.