Ingatlan átírás illeték

Illeték, adó, ügyintézési díjak? Átlagos szavak, de mégsem tudod, hogy esetedben mit jelentenek? Segítünk rendet tenni a fogalmak között! Megmutatjuk azt is, hogy egy kis tervezéssel mennyit spórolhatsz az ingatlanvásárláson!

Ingatlan adó vagy illeték?

Nagyon leegyszerűsítve az ügyleteket, ha eladsz valamit, akkor adóznod kell utána: ez egy ellenszolgáltatás nélküli állami bevétel. Ezzel szemben, ha vásárolsz, akkor illetéket kell fizetned: így az állami és társadalmi feladatokhoz járulsz hozzá. A hivatalos elnevezése (visszterhes) vagyonátruházási illeték. Így van ez, ha lakás vagy ház kerül a tulajdonodba: a megvásárolt ingatlanod értéke arányosan határozza meg az illeték összegét. Az 1990. évi XCIII. törvény az illetékekről rendelkezik, ennek is a III. fejezete az, ami a visszterhes vagyonátruházási illeték alkalmazását, különleges eseteit tárgyalja.

Az átírás illeték mértéke

Az illeték mértéke ingatlanok esetén alapvetően a forgalmi érték 4 %-a. Ebből indulnak ki a további számítások és szabályok is. Mi most azokból válogattunk, amik rád, mint magánszemélyre vonatkoznak:

 • ha többen szereztek résztulajdont egy lakásban, akkor az azt jelenti, hogy a tulajdonrészetek arányában kell megfizetnetek a 4 %-os illetéket.
 • ha már van lakáscélú ingatlanod és az aktuális megvásárlása előtt vagy éppenséggel utána egy éven belül eladod, akkor csak ennek a két ingatlannak a forgalmi értékének a különbözete lesz az illeték alapja.
 • lakások vagy házak cseréje esetén az ingatlanok forgalmi értékének a különbözete alapján kell számítani az illetéket.
 • közös tulajdon megszűntetése esetén, ha valamelyik tulajdonostárs nagyobb értékhez jut arányában, mint előtte, akkor a különbözet után kell a vagyonszerzési illetéket megfizetni.

Mikor vagy jogosult illetékmentességre vagy kedvezményre?

Vannak esetek, amikor az állam eltekint az illeték kiszabásától. Ezek alapvetően családon belüli ügyletek, például egyenesági rokonok (akár örökbefogadás útján is!) vagy a házastársak közötti ingatlan átruházások alkalmával. Ide tartozik a házastársi vagyonközösség, köznapi nevén a válás során átadott ingatlan vagyonszerzési illetéke is. De az állam akkor is segít, ha bajba kerülsz: bizonyos feltételek teljesülése mellet a természeti katasztrófa által megsemmisített vagy helyrehozhatatlanul megrongálódott ingatlan helyett vásárolt lakástulajdon is illetékmentes.

Első lakás megszerzése

Az önállósodás, a fiatalok első lakáshoz jutásának segítése nem újkeletű dolog. Hogy a vagyonszerzés költségeit csökkentse, az állam kedvezményeket ad az illetékre vonatkozóan, amennyiben valaki a következő feltételeknek megfelel:

 • 35. életévét még nem töltötte be
 • ezt megelőzően nem volt a nevén lakástulajdon
 • vagy nem rendelkezik más lakásban 50%-nál nagyobb tulajdoni hányaddal
 • az ingatlan értéke nem haladja meg a 15 millió forintot

Amennyiben ez mind fennáll, akkor az egyébként fizetendő illeték 50%-át elengedi az állam a fizetési kötelezettségből. Ezen felül kérelmezni lehet, hogy legfeljebb 12 hónapra egyenlően elosztva, pótlékmentesen, részletekben fizethesd meg ezt a tartozásodat. Figyelem! Ha nem fizetsz, akár csak egyszer is, a tartozás egy összegben lesz esedékes és még késedelemi kamatot is fizetned kell!

Újonnan épített lakások

Gomba mód nőnek ki a földből a társasházak, lakóparkok. Ezeket általában egy befektetési csoport, végeredményben egy vállalkozás azért építi, hogy az elkészültük után (vagy még előtte) a lakásokat értékesítse. Ezeknek az újonnan épített lakások megvásárlására az első tulajdonosnak illetékmentességet biztosít a törvény a lakás forgalmi értékére 15 millió forintig. Ha az ingatlan nem kerül többe, mint 30 millió forint, akkor a 15 millióra jutó illetéket nem, csak az az fölötti részre vonatkozót kell majd megfizetni. 30 millió forintnál drágábban értékesített ingatlanokra ez az illetékkedvezmény már nem vonatkozik, azokra ilyen jogcímen mentesség nem kérhető.

Építési telek

Amennyiben te építenél magadnak házat, az erre alkalmas telek megvásárlása bizonyos szabályok mellett illetékmentes. Mit kell ehhez tenned?

 • nyilatkoznod kell az adóhatóság felé, hogy ezen a telken lakóházat kívánsz építeni. Erre az illetékfizetési meghagyás jogerőre emelkedéséig van lehetőséged.
 • az illetéket megállapítják, azonban annak megfizetését 4 évre felfüggesztik
 • 4 éved van arra, hogy házadat felépítsd. Ezt egy használatbavételi engedéllyel kell igazolnod.

Vigyázz! Ha a 4 éves határidőt nem tartod be, nem szerzed meg a használatbavételi engedélyt, akkor nem csak az eredetileg megállapított illetéket kell megfizetned, hanem a késedelmi kamatot is!

Összegezve: az ingatlanok megvásárlása után fizetendő 4%-os vagyonszerzési illeték soknak tűnhet, de az állam több élethelyzetben segítséget ad az illeték kedvezményekkel való mérséklésével vagy az illeték elengedésével. Érdemes az ügyvédedtől megkérdezni a lehetőségeket! A tervezéshez pedig ezt a kalkulátort ajánljuk: https://5percado.hu/ingatlan-illetek-kalkulator/.

2 Comments

  • Az illeték cálja – nagyon leegyszerűsítve-, hogy arányosan hozzájáruljunk az állami feladatokhoz. Azaz egy konkrét ügyben egy kézzelfogható szolgáltatást veszünk igénybe, amiért fizetünk. (Adó esetében ez nincsen így: adóért közvetlenül ellenszolgáltatás nem jár.)

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .