Mire figyeljünk lakásvásárláskor?

Hacsak nem ingatlan befektető vagy és nem befektetési szándékkal veszed meg a huszadik lakásodat, akkor bizony nincsen sok tapasztalatod az ingatlanvásárlás terén. Érthető, ha nem vagy magabiztos, nem tudod, hogy mire kell odafigyelni lakásvásárláskor. A válasz: leginkább a részletekre! Most is segítünk átlátni a folyamatot: lakásvásárlási tippjeink következnek!

Mennyi pénzed van a lakásod megvásárlására?

Többen elkövetik azt a hibát, hogy csak az álmaikat követik, az igényeiket gyűjtik össze, de hogy ne váljon a végén rémálommá a lakásvásárlás, nem árt reálisan szemlélni a pénzügyeinket! A számlákon levő pénz mellett járjunk utána, hogy milyen kedvezményeket vehetünk igénybe az ingatlan vásárlása előtt és mire számíthatunk utána. Érdeklődj bankodnál CSOK lehetőségekről, ne csak egy lehetséges hitelről. Érdemes azt is megtudakolni, hogy milyen kedvezményekkel csökkenthetőek az illetékek, sokszor ezeket már az ingatlan adásvételi szerződésbe is be kell írni. Ügyvéd mindenképpen szükséges lesz a lakásvásárlás a folyamatához, így ő bármikor felvilágosítást adhat a kapcsolódó törvényekről és rendeletekről, de a pénzügyi tervezés nem az ő dolga. Ha nem tudod, milyen lehetőségeid vannak vagy nem vagy biztos a dolgodban, mindenképpen fordulj pénzügyi tanácsadóhoz!

A lakásvásárlás költségei

Mielőtt elkezdesz keresgélni az ingatlanpiacon, járj alaposan utána, hogy egy átlagos lakásvásárlásnak milyen költségei vannak, hiszen a kiadásaid nem csak lakás vételárából állnak majd! Oldalunkon is több cikket találhatsz a témában, amelyekben pontosan elmagyarázzuk, hogy mik ezek és miért van rájuk szükséged a lakásvásárlás során:

– ingatlanközvetítő díja- tulajdoni lap
– energiatanúsítvány
– ügyvédi szolgáltatások és költségeik
– illetékek
– eljárási díjak
– lakásbiztosítás és így tovább.

Határidők lakásvásárlás esetén

Légy tisztában az ügyintézési határidőkkel és készíts tervet, hogy ne érjen semmi felkészületlenül! Így mindig tudni fogod, hogy mi a következő lépés és a rendelkezésre álló pénzedet is be tudod osztani. Például a lakástakarék megoldások segítséget nyújthatnak a vásárlásban, azonban van, hogy hónapokat kell várni a kifizetésre. De egy jelzáloggal terhelt ingatlan átvétele is több időt vehet igénybe az átlagosnál: kicsit többet kell rá várni, de egyáltalán nem lehetetlen.

A megfelelő lakás megtalálása

Ugye mennyi mindet előkészítettél már a lakásvásárláshoz? Ideje keresgélni a lakáspiacon! Segítséggel vagy egymagad, de egy izgalmas időszak veszi kezdetét!

Ingatlanközvetítő

Fordulhatsz ingatlanközvetítőhöz is, aki az elmondott igényeid alapján már tud is ajánlani pár ingatlant a kínálatukból. Mindenképpen helyi vállalkozást keress: például a kaposvári ingatlanpiacot biztosan egy kaposvári ingatlanközvetítő fogja jobban ismerni még egy nagy nevű, országos ingatlanirodával szemben is. De ha az ingatlanos nem találja az elsőre az ízléseteket, ne ess kétségbe! Idő kell míg megismer és befut a megfelelő lakásajánlat! Vele is szerződést fogsz kötni, amelyben megegyeztek a költségekről és egyéb díjakról is. Több ingatlanközvetítő iroda saját ügyvéddel dolgozik együtt, ha szimpatikus, vedd igénybe ezt a szolgáltatást is!

Online ingatlanhirdető felületek

Nagyszerű és ingyenes felületeket találsz az online piactéren is. Helyszín, ár, alapterület és még sok minden más alapján szabhatod magadra a keresési feltételeket. Több oldalhoz tartoznak blogok, ingatlanpiaci híreket tartalmazó felületek, ahol tájékozódhatsz a választott régiód ajánlatairól is. Persze az inspiráció nem elég! Ha komolyan érdeklődsz egy lakás iránt, érdemes több időpontot kérni a tulajdonostól a megtekintésre! Különböző napszakokban láthatod így a lakást, hallhatod a szomszédokat és felmérheted a forgalmat is a környéken. Ne félj kérdezni! Ha esetleg összefutsz a társasházban a többi (leendő) tulajdonostárssal, beszélgess velük egy kicsit, sok apróság kiderülhet így.

Összefoglalva: a sok tervezés megéri, ám hallgass a megérzésedre is! Ha a lakáskeresésen kívül szívesen olvasnál a lakáspiaci trendekről vagy lakberendezésről, akkor ajánljuk a www.otthonterkep.hu oldalát. Jó keresgélést!

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .