Lakásvásárlás költségei 2019-ben

lakasvasarlas-koltsegei-2019

Ne ess abba a hibába, hogy azt hiszed, hogy ha lakást vásárolsz, akkor csak kifizeted az árát és végeztél is. Összegyűjtöttük neked, hogy melyek azok a költségek, amiket nem tudsz elkerülni, de azokat is, amik nem minden esetben keletkeznek. Nézzük a 2019. évi listánkat!

Lakásvásárlás költségei 2019-ben

Lakásvásárlás ingatlan irodán keresztül

Ha közvetlenül a tulajdonos hirdeti a lakást, ezt a költséget már ki is húzhatjuk! Azonban, ha megbízott egy ingatlan irodát, akkor lehetséges, hogy a közvetítésért már számlázni fog az ügynökség. Alapvetően az eladóval szerződnek a lakás értékesítésére jutalékért, azonban mielőtt vevőjelöltként kitöltjük az iroda adatlapját, olvassuk el a feltételeket is, nehogy később érjen meglepetés. Egy eladott ingatlan jutaléka akár 5 % is lehet.

Ki fizeti az ügyvédet lakásvásárláskor?

Örök vita tárgya, hogy a vevő fizesse-e az ügyvédet? Erre bizony még 2019. évben sincsen törvény, tehát megegyezés kérdése, hogy az eladó vagy a vevő fizeti az ügyvédi munkadíjat. Még az is megeshet, hogy megosztják egymást közt! Spórolni azonban nem lehet vele: az okiratszerkesztő ügyvédnek (vagy közjegyzőnek) kell intéznie a Földhivatalnál a tulajdonviszonyok bejegyzését. Általában az ingatlan értékének 1-5 %-át kell kifizetnünk az ügyvédnek.

A témához kapcsolódik cikkünk, a Ki fizeti az ügyvédet ingatlan eladáskor?

Földhivatali illeték mértéke 2019-ben lakásvásárláskor

Rosszul hangzik, de szinte ez lesz a legalacsonyabb költségünk a lakásvásárlás során: A Földhivatalnál az ingatlan nyilvántartás eljárási díja 6.600 Ft ingatlanonként. Ha szükséges, lerövidíthető az ügyintézési határidő: a soronkívüliség díja az alapdíjon felül 10.000 Ft/ingatlan.

Az ingatlanszerzési illeték mértéke 2019-ben

Ha lakást vásároltunk, vagyonszerzési szerzési illetéket kell fizetnünk. Ezzel könnyű számolni, az ingatlan értéke után egységesen 4 %-ot kell megfizetnünk (feltéve, hogy 1 milliárd Ft alatti ingatlan vásároltunk lakáscélunkra). Jó esetben már az adásvételi szerződés aláírásakor az ügyvéd teszi eléd az adatlapot, amin a lakásvásárlásodat kell bejelentened a NAV felé. A Földhivatali bejegyzés után nem sokkal már érkezik is a fizetési értesítő.

Ha tervezi lakás vásárlását, akkor országszerte számos ingatlan apróhirdetés között válogathat a megveszlak.hu eladó lakások kínálatában!

lakasvasarlas-koltsegei-2019

Milyen lehetőségek vannak a vagyonszerzési illeték csökkentésére lakásvásárláskor?

2019-ben több kedvezményt is igénybe vehetsz, kérdezz meg egy szakértőt vagy magát az adásvételt intéző ügyvédet, hiszen lehet, hogy ezt a tényt már az adásvételi szerződésbe is felvezetitek.

  • cserét pótló illetékkedvezmény (ha 3 éven belül adtál el lakást, de már első vásárláskor is járhat)
  • első lakásvásárlók illeték kedvezménye
  • CSOK esetén
  • jövedelmi helyzetre hivatkozva mérséklés vagy részletfizetés kérhető

Ezek a kedvezmények nem járnak, mindet igényelni, azaz a NAV felé előre jelezni kell!

Mikor nem kell illetéket fizetni lakásvásárlás után?

Fordulj bizalommal ügyvéded vagy adótanácsadó felé, hiszen több esetben egyáltalán nem kell vagyonszerzési illetéket fizetned! Többek között ha olcsóbb lakást veszel, mint amit eladtál vagy a lakásvásárlás egyenesági rokonok között jön létre.

Lakáshitel díja ingatlan vásárlásakor

Nehéz erről bármit is nyilatkozni 2019-ben. Lakáshitel költségeiről közvetlenül a banktól érdeklődj már a hitel ajánlatkérése során! A hiteled költségét nem csak a teljes hiteldíjmutató határozza meg, hanem megelőzően lehetséges hitelbírálati díj, folyósítási vagy részfolyósítási díj, közjegyzői díja (jelzálogjog bejegyzés miatt kell). Érdemes figyelni az ajánlatokat, hiszen a bankok néha díjak elengedésével csábítják az új ügyfeleket. Mielőtt döntesz, alaposan hasonlítsd össze az ajánlatokat, hiszen amit nyerhetsz az egyik oldalon, elveszhet a vámon, ahogy a közmondás tartja!

Lakásvásárlás költségei összesen 2019-ben

Nem is tűnik olyan soknak az itt felsorolt költség, ugye? De tegyük fel, és ez az átlagos, hogy már volt ingatlanod, de már régen eladtad, nem rokontól vásárolsz, de legalább nem hitelre. Egy 15 millió forintos ingatlan esetén így biztosan számolhatsz 1 % ügyvédi költséggel, ami 150.000 Ft és 4 % vagyonszerzési illetékkel, ami 600.000 Ft-ot tesz ki. Így a 15 millió forintos lakásvásárlásod költsége máris 750.000 Ft-tal nőtt meg.

Összefoglalva: már a lakásvásárlás előtt, az ingatlan keresgélése során készíts tervet és nézd meg, hogy mennyi pénz áll rendelkezésedre, végül mekkora értékű ingatlan férhet bele a költségvetésedbe.

A lakásvásárlás után még számos fontos tennivaló van, amit el kell végezni. A Lakásvásárlás utáni tennivalók című cikkben ezekről részletesen írunk.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .