/Lakásvásárlás utáni tennivalók
lakasvasarlas-utani-tennivalok

Lakásvásárlás utáni tennivalók

Ingatlanvásárlás után rengeteg teendő vár még az újdonsült tulajdonosra. Egyes lépések törvényi határidőhöz kötöttek, mások várhatnak egy kicsit. Azonban hogy ne feledkezz meg semmiről, összegyűjtöttük a lakásvásárlás utáni legfontosabb kötelezettségeket!

Lakásvásárlás utáni kötelező tennivalók

Földhivatali ügyintézés

Jó, ha tisztában vagy vele, habár az ügyvéded tudja elintézi helyetted. A Földhivatalnál az új tulajdonjog bejegyzésére 30 napos határidő áll rendelkezésére, eljárási díjat is kell majd fizetned. A folyamat végén megkapod az új tulajdoni lapot, ami későbbi ügyintézésekhez is kellhet.

Ingatlanvásárlás utáni vagyonszerzési illeték

A legnagyobb tétel biztosan a fizetendő vagyonszerzési illeték. A B400 számú bejelentő nyomtatványt az ügyvéd Földhivatalnál a bejegyzési kérelemmel együtt kell benyújtsa, ahonnan ezt a szerződéssel együtt hivatalból továbbítani fogják. A vagyonszerzési illeték mértékét a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) fogja megállapítani.

Főszabály szerint ez az illetékalap 4%-a, azonban több lehetőség van az alap, és így illeték csökkentésére, sőt illetékmentesség is szóba jöhet. Ha az ingatlanvásárlás és a felújítás után kifogytál a pénzből, megpróbálhatsz részletfizetést kérni. Ez az egyik legfontosabb lakásvásárlás utáni tennivaló!

Kommuniális adó bejelentése

A lakásvásárlás után 15 napon belül kell bejelenteni az Önkormányzathoz, hogy birtokunkba került az ingatlan, hiszen éves kommuniális adó fizetési kötelezettségünk is keletkezik. Az adó mértékéről, kedvezményekről a helyi ügyintézők tudnak felvilágosítást adni.

Lakásvásárlás utáni egyéb kötelezettségek

Közművek átírása

A birtokbavétel után első teendőid között legyen, hogy a minél előbb átíratod a közműveket. A víz-, villany-, gázszolgáltatóknál érdeklődj, hogy mi kell a mérőórák átírásához, hiszen ez szolgáltatónként változik. Egyesek ragaszkodnak a régi és az új tulajdonos jelenlétéhez, a tartozásmentességhez, illetve eredeti szerződést vagy tulajdoni lapot is kérhetnek. Ugyanígy ne feledkezz meg a szemétszállításról és a közös költségről sem!

Lakcím bejelentése

Ezzel bizony sietni kell, hiszen a beköltözéstől számított 3 napon belül be kell jelentened az illetékes Okmányirodában, ahol ingyen kiállítják számodra az új lakcímkártyádat. Persze több dokumentumot is vinned kell magaddal, a személyi igazolványod mellet kérni fogják a tulajdoni lapot vagy ha ez még nincsen meg, a 30 napnál nem régebbi adásvételi szerződést. A lakásvásárlás utáni teendők között ez az egyik olyan jellegű teendő, ami a vásárló egyértelmű érdeke.

lakasvasarlas-utani-tennivalok

Még pár tanács lakásvásárlás követően

Figyelj a kulcsokra!

Amint birtokba vetted az új lakásod, ajánlott a kulcsok kérdését tisztázni, hiszen azt szeretnéd, hogy biztosan csak azok lépjenek be, akiknek te megengeded Már a felújítás előtt érdemes a zárcserét elvégezni, hiszen a felújításhoz a lakásban tárolt gépeket és anyagokat is védened kell. Később pedig jól jön, ha vészhelyzet esetére közeli rokonod vagy barátod rendelkezik pótkulccsal.

Lakásvásárlás után azonnal köss biztosítást!

A hitel igénybevétele esetén a bank el is várja, hogy szerződj egy biztosítóval. Ne csak természeti károkra gondolj, egy csőtörés is sok bosszúságot okozhat és még több pénzbe kerülhet a javítása. Ha jót akarsz, a lakásbiztosítás kalkulátorral mindenképpen köss biztosítást az esetleges károk csökkentésére. Ne spórolj a biztosításon!

Hívd el barátaidat a költözéshez!

Remek program barátokkal, családtagokkal költözni! Talán ők rávesznek arra, hogy átnézd a dolgaidat, hiszen nem kell mindent bezsúfolnod az új lakásodba!

Összefoglalva láthatod, hogy a lakásvásárlás után sok a teendőd. De nem lehetetlen küldetés lépésről lépésre haladva eljutni a boldog tulajdonosi léthez!

Egy lakás vagy bármilyen ingatlan adás-vételének van egy folyamata, amit érdemes ismerni. Az ingatlan adás-vétel folyamata című cikkben részletesen írtunk erről.