/Közjegyzői díjak ingatlan adásvétel esetében
kozjegyzoi-dijak-ingatlan-adasvetel-eseteben

Közjegyzői díjak ingatlan adásvétel esetében

Habár érvényes ingatlan adásvételi szerződést lehet ügyvéd vagy közjegyző nélkül írni, azonban az ő közreműködésük nélkül nincsen ingatlan nyilvántartási bejegyzés. A sikeres ingatlan adásvételhez megkerülhetetlenek, így mutatjuk, hogy milyen közjegyzői munkadíjakkal kell számolnod, amennyiben mellettük döntesz!

Ki a közjegyző?

A közjegyző egy hivatalos személy, akit a törvény közhitelességel ruházott fel: függetlenként és pártatlanként lépnek fel az eléjük kerülő ügyekben. Csak a törvénynek vannak alárendelve, azonban tevékenységüket is szigorú törvények szabályozzák. A közjegyzői okiratok bizonyító erővel bírnak, a benne foglaltak pereskedés nélkül, akár végrehajtással is érvényesíthetőek, így nyújtanak nagy biztonságot.

A közjegyző feladatai az ingatlan adásvétel során

A közjegyző esetünkben ugyanúgy szolgáltatást végez, mint az adásvételi okiratot szerkesztő ügyvéd, azaz ezeket fogja tenni, hogy elvégezhesse a feladatát:

  • tulajdoni lap lekérése
  • az adásvételben résztvevők személyének azonosítása
  • a szerződés megfogalmazása
  • ingatlan nyilvántartásba való bejegyzés
  • az adott ügyhöz kapcsolódóan a hatóságok hivatalból való megkeresése

A közjegyző hatóságként is kapcsolatban van a különböző hatóságokkal így esetünkben a Földhivatallal is. Ez megkönnyítheti és meggyorsíthatja az ügyintézést.

A közjegyzőnek fizetendő díjak ingatlan adásvétel esetén

Láttuk, hogy az ügyvédekkel való együttműködés díja megállapodás kérdése, azonban ez a közjegyzők esetében nincsen így. Munkadíjukat a 22/2018.(VIII.23.) IM rendelet szabályozza. Ebben például még azt is meghatározzák, hogy mennyi a közjegyzői díj, ha nem a hivatali helységében kerül sor egy ügy lebonyolítására vagy ha írásra vagy olvasásra képtelen személy az ügyfél. 2019. július 1-től tehát a következő módokon számolják ki, hogy mikor, mennyit kell fizetned.

kozjegyzoi-dijak-ingatlan-adasvetel-eseteben

Ha az ügyérték meghatározható

A közjegyzői díjrendelet megállapítja, hogy ha közjegyző eljárása során az ügy értéke meghatározható, akkor az alapján, sávosan kell kiszámolni a munkadíjat. Ennek legkisebb összege 5.500 Ft, azonban az egyre nagyobb értékhez egy fix díj és egy százalékos díj is kapcsolódik. Íme néhány példa:

d) 100 000 Ft feletti, de 500 000 Ft-ot meg nem haladó ügyérték esetén 8 200 Ft
és a 100 000 Ft feletti rész 2%-a;
e) 500 000 Ft feletti, de 5 000 000 Ft-ot meg nem haladó ügyérték esetén 16 200 Ft
és az 500 000 Ft feletti rész 1%-a;
f) 5 000 000 Ft feletti, de 10 000 000 Ft-ot meg nem haladó ügyérték esetén 61 200 Ft
és az 5 000 000 Ft feletti rész 0,5%-a;
g) 10 000 000 Ft feletti, de 200 000 000 Ft-ot meg nem haladó ügyérték esetén 86 200 Ft
és a 10 000 000 Ft feletti ügyérték 0,25%-a;

(forrás: https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A1800022.IM)

Ha az ügyérték nem meghatározható

A munkadíjrendelet úgy szabályozza a díjakat, hogy amennyiben nem lehet megállapítani az ügyértéket vagy az ügy különösen bonyolult és nagy odafigyelést igényel, illetve az előkészítést is figyelembe véve, a közjegyző óradíjjal is számolhat. Az alapösszeg minden megkezdett óráért 5.500 Ft.

További költséget jelent az adózás az eladás után. Az Ingatlan eladás utáni adózás 2019-ben című cikkben erről részletesen írtunk.

A közjegyzőnek fizetendő költségtérítés

A munkadíjakon felül a közjegyző költségtérítést is kérhet, amit az ügyfélnek meg kell fizetnie. Ilyen lehet például a készkiadások elszámolása, vagy a költségátalány megfizetése. Érdemes a közös munka megkezdése előtt pontos tájékoztatást kérni arról, hogy esetünkben előfordulhatnak-e ilyenek!

Közjegyzői díjak kedvezménye

Arról is fontos beszélni, hogy a törvényalkotók figyelembe vették a 2019-es év aktualitásait. Egyes esetekben a 35. életévét be nem töltött fiatal vevő(k) csak a közjegyzői díjak felét kell, hogy kifizessék munkadíjként. A nagycsaládosok is kedvezményt kapnak: a munkadíj háromnegyedét kell megfizetniük a lakóingatlan szerződések közokiratba foglalásáért.

Összegzésül megállapíthatjuk, hogy a közjegyzői közreműködéssel folyó ingatlan adásvételi folyamatok nagy védelmet élveznek, azonban ennek közjegyzői munkadíjban mérhető ára van. Döntés kérdése, hogy ezt az utat választjuk-e.

Az ingatlan átíráskor az ügyvédet is fizetni kell. Ezzel a költséggel is számolni kell. Az ingatlan átírás ügyvédi költsége című cikkben erről részletesen írunk.