/Az ingatlan átírás ügyvédi költsége
ingatlan-atiras-ugyvedi-koltsege

Az ingatlan átírás ügyvédi költsége

Az ingatlan adásvétel folyamata során előbb-utóbb ügyvédre lesz szükséged. Elmagyarázzuk, hogy miért hasznos, később pedig miért kell az ingatlan adásvételhez ügyvéd segítségét kérni. Azt is tisztázzuk, hogy mit tartalmazhat az ügyvédi munkadíj, milyen szolgáltatásokat kaphatsz cserébe. Az ingatlan átírás ügyvédi költségével kapcsolatban a fontos információkat írjuk le ebben a cikkben.

Mit kell tudni az ügyvédi munkadíjról az adásvétel folyamata során?

Általánosságban véve az ügyvédi munkadíj az ügyfél és az ügyvéd megállapodása alapján kerül megállapításra, tehát nincsen törvényi előírás és az ügyvédi kamara sem határozza ezt meg. Ezért ajánljuk, hogy amikor időpontért hívod az ügyvédi irodát, mindenképpen kérj tájékoztatást az általános ügyvédi tarifáikra vonatkozóan is!

Ez mellett azt is fontos megjegyezni, hogy az ügyvédi irodák gondosan ügyelnek arra, hogy a személyes találkozón minél pontosabban megismerjék az adott ügyet, hiszen a szóban forgó érték mellett az összetettség is meghatározhatja az ügyvédi költséget. Az ügyvéd megbízási díja mellett az egyéb költségekkel is számolni fog, ezek lehetnek óradíjas, fix díjas vagy különösen bonyolult adásvétel esetén egyedi díjasok is.

Miért hasznos az ügyvédi tanács az ingatlan adásvételhez?

Ahogyan más területeken, a jogban is vannak specialisták: az ingatlan adásvételre szakosodott ügyvéd elsősorban ezekkel az ügyekkel foglalkozik, napra készen ismeri a vonatkozó törvényeket és szabályokat. Ismerőseid vagy akár az ingatlanosod, bármennyire is jót akarnak neked, nem biztos, hogy rendelkeznek a megfelelő tudással.

Akár eladóként, akár vevőként veszel részt az ingatlan értékesítésben, érdemes előzetesen kikérni egy ügyvéd véleményét, átbeszélni vele a lehetőségeket. Ügyvédi munkadíjként ilyenkor 1-2 órányi konzultációt szoktak kérni kifizetni, de vannak olyan irodák, akik előre, fix díjat állapítanak meg.

Ingatlan eladással kapcsolatos cikkeink:

ingatlan-atiras-ugyvedi-koltsege

Mennyibe kerül az ügyvéd, ha adásvételi szerződésre kerül a sor?

Ha már mindkét fél komolyan gondolja és felkészült az ingatlan értékesítésére, akkor már mindenképpen be kell vonni egy közjegyzőt vagy ügyvédet! Egyszerűbb ügyvéddel együtt dolgozni, ekkor már ő fogja ellenőrizni a tulajdoni lap alapján az ingatlan adatait, majd az eladó és a vevő személyazonosságát is. Feladata lesz továbbá a hatályos Polgári Törvénykönyv előírásai alapján megszerkeszteni az adásvételi szerződést, majd ellenjegyezni azt. Utóbbi nélkül nem lesz alkalmas a szerződés például arra, hogy a Földhivatali ügyintézés során felhasználjátok. Az

Az ügyvédnek tehát több előzetes előkészítő és tájékoztatási feladata van, később pedig képviseli ügyfelét a további ügyintézés során és fizeti meg nevében az eljárási díjakat. Tapasztalataik alapján az adásvételi folyamathoz egy általános díjtételi ajánlatot adnak meg: ekkor az ingatlan értékéhez sávosan állapítják meg az ügyvédi munkadíjakat. Kis értékű esetén lehet ez egy fix tarifa (akár 40.000 Ft), nagyobbaknál pedig a -tól -ig összeghatárokhoz megállapított százalékos érték, általában 0,3-1,5 % (adózási módjuktól függően +áfa is lehetséges). Például egy 15 millió forintos ingatlan esetén 0,5 %-os ügyvédi díjjal számolva 75.000 forintot kell kifizetned.

Lényeges kérdés, hogy kinek kell fizetnie az ügyvédet az ingatlan eladásakor. Erről a Ki fizeti az ügyvédet ingatlan eladásakor? című cikkben írtunk részletesen.

Milyen ügyvédi költséggel kell még számolnod az ingatlan adásvétel során?

Ahogyan már említettük, az adásvételi ügy bonyolultságától is függ az ügyvédi költség. Nem mindegy, hogy készpénzes kifizetés fog történni vagy banki hitelt igényel a vevő, CSOK vagy lakástakarék segítségével történik a vásárlás. Az ügyvédnél pótdíjakkal kell számolnod, ha időközben szerződésmódosításra kerül a sor, de pénzletét kezeléséért is számíthatnak fel költséget. Van ahol a jelzálog alóli tehermentesítésért is külön díjat számláznak ki.

Összefoglalva: az ingatlan átírás ügyvédi költsége nem elhanyagolható tétel az ingatlan adásvétel során. Azonban ez is egy szolgáltatás: kérj pontos tájékoztatást és árajánlatot az ügyvédtől, ne félj tőle kérdezni!