/Ingatlan adás-vétel folyamata
ingatlan-adas-vetel

Ingatlan adás-vétel folyamata

Ingatlant keresel vagy eladnál? Hosszú folyamat, amíg egymásra talál eladó és vevő, azonban csak itt kezdődik igazán a munka, így nem árt tisztában lenned az ingatlanvásárlás menetével. Lépésről lépésre megmutatjuk, mire figyelj!

1. lépés: Tájékozódj!

Aki megtalálta álmai lakását vagy házát, nem kevés pénzt is költ rá, ezért érthető, hogy ellenőrizni szeretné az adatokat. Az eladónak tájékoztatási kötelezettsége van: informálnia kell a vevőt az ingatlan állapotáról, egyéb tulajdonságairól és persze az ingatlanra vonatkozó terhekről és jogokról.

Ezekről a fontos adatokról a tulajdoni lap ad hiteles képet. Jó ha tudod, hogy mind eladóként, mind vevőként lekérheted az ingatlan tulajdoni lapját a Földhivatalban. Azonban ha van ügyfélkapud, akkor online is igényelheted, így azonnal láthatod! Amennyiben házat vásárolsz, ne feledkezz meg a térképmásolatról sem, szintén hasznos információkat kaphatsz az ingatlanról. Ezeken előre sem érdemes spórolni, hiszen úgyis szükségetek lesz rá az adásvételi szerződéshez.

2. lépés: Keress egy profi ügyvédet!

Minden területnek megvan a maga szakértője, így van ez az ingatlan adásvétel esetében is. Válassz egy ingatlanügyekre specializálódott ügyvédet! Ő szakértőként fog segíteni eligazodni a jogszabályok, előírások között. A hivatalos teendőkről is tud tájékoztatást adni.

Az ügyvéd az eladót és a vevőt egyszerre képviseli, ő írja meg és ő is fogja ellenjegyezni az adásvételi szerződéseteket.

3. lépés: Az adásvételi szerződés megírása

Az adásvételi szerződésben elsősorban az ingatlanhoz tartozó terheket és jogokat rögzítitek. Mivel ezek szerződésbe foglalása az ügyvéd felelőssége, szüksége lesz egy 30 napnál nem régebbi tulajdoni lapra, ami alapján dolgozhat. Ezen felül minden mást is beleírhattok, amiben egyébként megegyeztek, például a megállapodtok a terhek rendezéséről. Gondoljátok végig, kinek mi a fontos a kötelező elemeken túl!

A szerződés rossz megírásán kívül még van pár buktató, amire oda kell figyelni. Ezzel kapcsolatban a Mik lehetnek egy ingatlan adás-vételi szerződés buktatói? című cikkben írtunk.

4. lépés: Figyelj oda a határidőkre!

Fontos meghatározni a határidőket, akár a vételár részletekben vagy egy összegben történő megfizetéséről van szó, akár az ingatlan végleges átadásáról. Hogy elkerüljétek a kellemetlenségeket, vegyétek figyelembe az ügyintézési időket! A kifizetés után az esetleges jelzálogjog törlése, de a vevői oldalról a hitel- vagy CSOK ügyintézése is több napot, akár heteket is igénybe vehet.

Ingatlan eladással kapcsolatos cikkeink:

ingatlan-adas-vetel-folyamata

5. lépés: Előleg vagy foglaló?

Szándékotok komolyságát kifejezendő, ügyvéd előtt megegyezhettek előleg vagy foglaló fizetéséről. Mindkettő védi az eladót és vevőt is, azonban érdemes tisztában lenni a jelentésükkel.

Előleg esetében mindegy, hogy melyik fél miatt hiúsul meg végül az adásvétel, az mindenképpen visszajár.

Azonban ha előlegfizetésre került sor, nem mindegy, hogy ki lép vissza az adásvételtől! Ha a vevő miatt nem sikerül, akkor eladó megtarthatja a teljes összeget. Azonban ha eladó gondolja meg magát, neki már az előlegbe adott pénz kétszeresét kell visszafizetnie!

Amennyiben a vételhez banki kölcsönre is szükség van, az ügyvéddel mindenképpen érdemes átbeszélni ezeket a lehetőségeket, hiszen arra az esetre is fel kell készülni, hogy nem akkora összeget fog a bank kölcsönözni, mint amire számítottatok, így meghiúsulhat az adásvétel. Érdemes előre megegyezni, hogy senki se veszítsen nagyobb összeget az előre adott pénzzel!

6. lépés: Az ingatlan átírása

Amikor sikeresen lezajlott az ingatlan kifizetése és még a kulcsokat is átadtátok, hivatalosan még mindig nincsen a neveden az ingatlan! Hátra van még az ún. tulajdonjog átruházás. Ehhez a régi tulajdonosnak nyilatkoznia kell arról, hogy hozzájárul, hogy őt a Földhivatalban töröljék, mint tulajdonos és az adásvételi szerződés szerinti új tulajdonost bejegyezzék. Ehhez egy eljárási kérelmet kell benyújtani, amit az adásvételi folyamattal megbízott ügyvéd meghatalmazás alapján szintén el tud végezni.

Az ingatlan átírása több lépéses folyamat, amit érdemes ismerni. Az ingatlan átírás menete című cikkben részletesen írunk erről.

+ 1 tanács az ingatlan adás-vételhez

Ne feledkezzetek meg a költségekről sem! Egyezzetek meg, hogy ki milyen költségeket vállal az ingatlan adásvétel folyamata során! Az ügyvédi munkadíj mellett a hivatali ügyintézésnek is meghatározott díja van, továbbá mind az eladót, mind a vevőt terheli adófizetési kötelezettség vagy illeték. Utóbbiról az ügyvédnek kötelessége is tájékoztatni a feleket. Kérdezzetek tőle bátran!

Összegzés

Ha betartod a fenti lépéseket és ezek alapján kézben tartod az ingatlan adásvétel menetét, biztosan nem ér kellemetlen meglepetés! Reméljük, hogy hasznos tanácsainkkal segítettünk, hogy boldog ingatlan tulajdonos váljék belőled!

Ingatlan eladás során számos költséggel lehet számolni. Erről részletesen az Ingatlan eladás költségei című cikkben írtunk.

Ingatlan adásvétellel kapcsolatban hasznos olvasnivalót, érdekes eseteket itt találsz: www.ingatlanjog.hu