/Mire kell figyelni ingatlan eladásnál?
mire-kell-figyelni-ingatlan-eladasnal

Mire kell figyelni ingatlan eladásnál?

Rászántad magad az ingatlanod eladására, de nem tudod merre indulj? Mire kell figyelni ingatlan eladásnál? Természetesen minden ingatlan eladás más és más az egyedi tényezők miatt. Vannak azonban olyan lépések és tennivalók, amikre minden esetben figyelni kell.

Mutatjuk mire érdemes ügyelned, mik a legfontosabb teendőid, ha eladó vagy!

Készítsd elő az ingatlan adásvételt!

Nulladik lépésként gyűjtsd össze a tényeket.

  • Kezdd a tulajdoni lap ellenőrzésével! Ha eladó vagy, akkor is érdemes beszerezned: ezen ugyanis elolvashatsz minden fontos információt, amik befolyásolhatják az ingatlan eladást. Ha bizonytalan vagy benne, ebben megtalálod például az ingatlanod méretét és besorolását, a tulajdonosok megnevezését (ingatlan öröklése esetén is fontos lehet!), szolgalmi jogról szóló bejegyzést és persze az ingatlanhoz tartozó terheket is itt említik meg. Ha banki hitel tartozásod már kiegyenlítetted, ne felejtsd el a jelzálogjogot is töröltetni a Földhivatalnál.
  • Lakás esetén kérdd el a Társasház Alapító Okiratát! Ebben többek között látod, hogy mik a közös tulajdonú helységek, mi az osztatlan közös tulajdon és vajon van-e valakinek elővásárlási joga.

TIPP: Ügyfélkapuval rendelkező személyek évente kétszer ingyenesen betekinthetnek a Földhivatal rendszerébe. Ebben a folyamatban ugyan nem kapsz hiteles tulajdoni lapot, de az ingatlan adásvétel előkészítéséhez jól használhatod!

Állapítsd meg az árat és hirdess!

Nem könnyű megtalálni a megfelelő árat, a túl magas ár is elriaszthatja a vevőket.

  • Nézz körbe az ingatlanpiacon! Több ingyenes ingatlanhirdető oldalt találsz az interneten, keress rá a környékeden hasonló tulajdonságokkal rendelkező ingatlanokra.
  • Ha sem időd, sem kedved ehhez, keress egy megbízható ingatlanügynökséget! Tapasztalt szakértőként tudnak segíteni nem csak az ár kitalálásában, de egy csábító hirdetés megfogalmazásában is. Nem mellesleg több felületen is hirdetnek, így növelve esélyeidet az eladásra.

TIPP: Ha magad hirdetsz, de akkor is, ha ingatlanos segítségét kéred, készülj fel az ingatlan fotózására. Egy régebbi házzal is bevonzhatod az érdeklődőket: takaríts ki, tegyél rendet, vásárolj növényeket! Tiszta és otthonos ingatlanért szívesebben fizetnek magasabb árat a vevők.

Ingatlan eladással kapcsolatos cikkeink:

mire-kell-figyelni-ingatlan-eladasnal

Tervezd meg az ingatlan eladást!

Legyen egy listád, amit követhetsz.

  • Légy tisztában az ingatlaneladás költségeivel! Ügyvédi munkadíj, szakértői díjak, adók és még pár dolog, amikkel számolhatsz. Írd össze a várható kiadásokot, hogy ne érjen meglepetés!
  • Számolj az ügyintézési időkkel! Több szükséges dokumentum felhasználási ideje kötött, jobb nem az utolsó pillanatra hagyni a beadásukat.
  • Állapítsd meg a határidőidet: mikor van szükséged a pénzedre, mikorra tudsz kiköltözni és átadni az ingatlanod a vevőnek!
  • Ne feledkezz meg az ingatlan energetikai tanúsítványról! 2012. óta kötelező elkészíttetni a hivatalos listában szereplő szakértők egyikével.
  • Keress egy megbízható ügyvédet, aki tanácsaival segítséged lesz az ingatlaneladás során.

TIPP: A komoly érdeklődőktől kérj előleget! Ez már a vevőt is kötelezi, így elkerülheted a hitegetőket.

Összegzés: Gondold végig és készíts tervet az ingatlanod eladásáról! Ha lépésről lépésre megtervezel mindent, nem marad ki semmi és sosem kell majd kapkodnod! Listádat átbeszélheted az ügyvédeddel is, örülni fog egy felkészült ügyfélnek.