/Ki fizeti az ügyvédet ingatlan eladásakor?
ki-fizeti-az-ugyvedet-ingatlan-eladaskor

Ki fizeti az ügyvédet ingatlan eladásakor?

Ingatlan értékesítésekor gyakran felmerül a kérdés, hogy ki fizeti a révészt? Szerencsére az ingatlanpiac nem a görög mitológia alvilága, az ügyvéd pedig nem Kharón, az alvilág mogorva révésze. Az viszont igaz, hogy ingatlan vásárlása vagy eladása nagy lépés, miért ne mennél biztosra? Milliók múlhatnak rajta, mindenki a biztonságra törekszik. Jobb előre tisztázni mindent.

Miért kell az ügyvéd az ingatlan adásvételhez?

Az ingatlan adásvétel talán legfontosabb irata az adásvételi szerződés. Ennek alaki és tartalmi követelményei vannak („eladó eladja, vevő megveszi” és így tovább), melyek mind megtalálhatóak a Polgári Törvénykönyvben. Ezeken felül pedig ide kerül minden, amiben megegyeztek: a vételár összegén felül a kifzetés, átadás ütemezése, a benne található ingóságok sorsa és még sok eset lehetséges. Azonban ezeknek is meg kell felelniük a törvényi előírásoknak, amiket az ügyvéd biztosan jobban ismer.

Az ügyvéd ellenőrzi továbbá a felek személyazonosságát, a tulajdoni lap alapján az ingatlan adatait, megbízás és meghatalmazás alapján intézi az ingatlan-nyilvántartási ügyeket, kezeli az ügyvédi letétbe helyezett pénzeket. Az ügyvéd az adásvételi szerződést ellenjegyzi, azaz hivatalos személyként igazolja, hogy ott és akkor, az adott tartalommal mindkét fél akaratát fejezi ki a szerződés.

Az ingatlan átírásának van egy folyamata, amit végig kell járni. Erről írtunk részletesen Az ingatlan átírás menete című cikkben.

ki-fizeti-az-ugyvedet-ingatlan-eladaskor

Törvény vagy szokás?

A vevő hozza az ügyvédet! A vevő fizeti az ügyvédet! Logikus gondolkodás, hiszen talán a vevő többet veszíthet egy rossz ügyleten, így szeretné magát bebiztosítani és ragaszkodhat a saját, jól ismert ügyvédjéhez.

Azonban ez csak egy szokás, hosszú évek alatt kialakult gyakorlat. A Polgári Törvénykönyv ugyanis nem tartalmazza azt, hogy a vevőnek kell hozni az ügyvédet. Eladó ugyanúgy felkérhet és kifizethet egy okiratszerkesztő ügyvédet. Sőt! Közösen is megbízhatnak egyet az adásvételi szerződés megírásával és még a költségeket is megfelezhetik. Minden csak megegyezés kérdése!

Az ingatlan átírás ügyvédi költsége című cikkben ehhez a témához adunk még segítséget és információt.

Mit tegyél, ha nem a te ügyvéded írja?

Az ingatlan adásvétel nem egy vita, azaz nincsenek ellenfelek. Itt az eladó és a vevő kölcsönös megállapodást kötnek, így egyiküket sem kell „védeni”. Az adásvételi szerződés összeállítása során az ügyvéd mindkét fél érdekeit képviseli egyszerre.

Szerződő partnered ragaszkodik a saját ügyvédjéhez. De számodra ismeretlen és nem is bízol benne. Elég rossz hírt olvastál már. Semmi baj! Csupán annyi dolgod van, hogy felkérsz egy ügyvédet magad és kikéred a véleményét a szerződés aláírás előtt.

Arra is lehetőséged van, hogy bevond már az egyeztetés során, majd az okiratszerkesztésben is részt vegyen az általad megbízott ügyvéd. A cél az, hogy az egyeztetések után kölcsönösen előnyős szerződés szülessen.

Nem kötelező az ügyvéd egy ilyen adásvétel esetében. A szerződést meg lehet csinálni ügyvéd nélkül is. Az Ingatlan adásvételi szerződés ügyvéd nélkül című cikkben erről részletesen írtunk.

Összefoglalva:

Mindig forduljunk szakemberhez, ne sajnáljuk a pénzt a pontos információkért! Az ingatlan adásvétel során ez különösen fontos, így nyugodtan alhatunk majd éjszaka.

Milyen költségek terhelik az eladót? Az Ingatlan eladás költségei című cikkben részletesen írtunk erről.