/Mik lehetnek egy ingatlan adásvételi szerződés buktatói?
ingatlan-adas-vetel-buktatoi

Mik lehetnek egy ingatlan adásvételi szerződés buktatói?

Aki adott el vagy vásárolt meg ingatlant, az pontosan tudja, hogy az adásvételi szerződés kötése bonyolultabb, mint hogy egy formanyomtatványt töltenénk ki. Azoknak, akik még csak most vágnak bele,előre megmutatjuk a leggyakoribb hibákat az ingatlan adásvételi szerződésekkel kapcsolatban, így ők már elkerülhetik ezeket a buktatókat!

Ingatlan adásvételi szerződés minta

Ahogyan már mondtuk, ezt egy formanyomtatvánnyal nem úszod meg, ugyanis ingatlan adásvételi szerződés minta nem létezik! Minden ház és minden lakás egyedi jellemzőkkel bír, különböző terhek és jogok köthetőek hozzá, arról nem is beszélve, hogy a vevők hányféle módon fizethetnek érte. Elég csak a CSOK támogatásról szóló híreket olvasni, látjuk, hogy számtalan variáció lehetséges. De mi kerüljön bele a szerződésbe?

Az ingatlan adásvételi szerződés kötelező elemei

A Polgári Törvénykönyv (Ptk.) pontosan megmondja, hogy az adásvételi szerződésnek milyen formai és tartalmi követelményei vannak.

Ingatlan adásvételi szerződés 1. eleme

Az első és legfontosabb, hogy mindig írásba kell foglalni! Elég, ha először csak ennyit tudsz, nem kell végig olvasnod a törvényt, mert segítségedre lesz egy ingatlanügyekben szakértő ügyvéd. Nélküle nincsen ingatlan adásvétel, hiszen a szerződés ügyvédi ellenjegyzés nélkül alkalmatlan lesz például arra, hogy a Földhivatalnál a tulajdonjog bejegyzésre kerüljön.

Ingatlan adásvételi szerződés 2. eleme

Nagyon fontos még az alaposság: minden adatnak pontosnak kell lennie, egy betű vagy szám elütése is komoly problémákat okozhat a későbbiekben. Szerencsére a minimálisan elvárt és kötelező elemeken túl minden mást is rögzíthettek, ami csak eszetekbe jut. Természetesen úgy, hogy egyéb törvényekbe se ütközzön.

Ingatlan eladással kapcsolatos cikkeink:

ingatlan-adas-vetel-buktatoi

Ingatlan adásvételi szerződés hibái

Egyszerűnek tűnő dolgok, mégis könnyű elrontani őket. Mire figyelj oda?

  • régi tulajdoni lap használata, amin nem a jelenleg érvényes adatok szerepelnek – Mindig kérj le egy friss tulajdoni lapot, ne spórolj rajta, az ingatlan átíráshoz is szükség lesz rá!
  • lejárt okmányok – Kíméld meg magad előre, az ügyvéd úgyis ellenőrizni fogja mind a tulajdonos, mind a vevő személyét!
  • érvénytelen dokumentumok – A beszerzett igazolások érvényességére is figyelni kell, 15-30-45 napos érvényességű dokumentumokkal könnyű kicsúszni a határidőkből!
  • nem megfelelő tájékoztatás – Ha az ingatlan valós állapota nem elég részletesen kerül leírásra, az későbbi viták forrása lehet, ezért mindig ragaszkodj a részletekhez!
  • határidők téves meghatározása – Csak valós, vállalható határidőket fogalmazzatok meg!
  • pénz előre: foglaló vagy előleg? – mindegyik mást jelent, a törvény különböző kötelezettségeket ír elő, kérd az ügyvéd felvilágosítását!

Fontos ismerni az ingatlan eladással kapcsolatos költségeket is, hiszen fontos részlet ez is. Az Ingatlan eladás költségei című cikkben foglalkoztunk vele.

Az ingatlan adásvételi szerződés javítása, felmondása vagy elállás

Ha már hiba csúszott az adásvételi szerződésünkbe vagy csak a tervünkbe, még mindig több lehetőség áll előttünk!

Tegyük fel, hogy a bank nem annyit hitelez, mint amennyire számítottunk, vagy egyszerűen csak látjuk, hogy késni fog a kifizetés. Fontos, hogy időben jelezzük ezt az eladónak és próbáljunk megegyezni. Ekkor mindkét fél akaratával javíthatjuk az adásvételi szerződést.

Ügyvédünkre kell ezt is bíznunk, illetve számolnunk kell azzal, hogy időt vesztünk az újabb szerkesztéssel, aláírással és benyújtással, egyszóval az ügyintézési idő nőni fog.

Szerencsétlen eset, amikor eladónak és vevőnek nem sikerül a megváltozott körülmények mellet megegyezni, ez az ingatlan adásvételi szerződés egyoldalú felbontásával járhat. Mielőtt ezt meglépnéd, mindenképpen kérd ki egy szakértő segítségét!

Az ingatlan adásvételi szerződéstől elállás

Az elállásról akkor beszélünk, amikor visszamenőlegesen szűntetjük meg a szerződést, azaz minden visszajár, vissza kell adni, amit addig átvettünk.

Az ingatlan adásvételi szerződés felmondása

Felmondás a jövőre vonatkozik, tehát mielőtt még kifizetésre kerülne a sor. A Ptk is rendelkezik ezekről, de érdemes erről már a szerződéskötéskor megegyezni, hogy mindenki tisztában legyen a következményekkel. A viták tipikus alapja ezekben az esetekben a foglaló és az előleg kérdése.

Összegzésül elmondhatjuk, hogy az adásvételi szerződés megírása nem egyszerű feladat, nagy körültekintést és pontosságot igényel.

Érdemes ismerni az ingatlan adás-vétel folyamatát is, amiről bővebben az Ingatlan adás-vétel folyamata című cikkben írtunk.