/Az ingatlan átírás menete
ingatlan-atiras-menete

Az ingatlan átírás menete

Megtaláltad az álmaid otthonát, az ügyvédnél elkészült az adásvételi szerződés, már ki is fizetted, nálad a kulcs, bontjátok a pezsgőt? Sok boldogságot! Azonban az ingatlan ezzel még nem került a nevedre. Mi történik ezután? Megválaszoljuk az ezzel kapcsolatban leggyakrabban feltett kérdéseket!

Milyen szabályok vonatkoznak az ingatlan átírás folyamataira?

A Polgári törvénykönyv arról nem rendelkezik, hogy az eladó vagy a vevő fizesse az ügyvédet, arról azonban igen, hogy a tulajdonváltozás ingatlan-nyilvántartásba való bejegyzésének költségei a vevőt terhelik. Tehát ami az adásételi szerződés után történik, neked kell állnod.

2004. év óta, azaz az Európai Unióhoz való csatlakozásunktól kezdődően a tulajdonjog-változás bejegyzése esetén kötelező a jogi képviselet! Méghozzá csak az az ügyvéd képviselheti az ügyfelet, aki az adásvételi szerződést, azaz az okiratot szerkesztette és ellenjegyezte.

A változásról 30 napon belül kell értesíteni a Földhivatalt, azonban ma már a Kormányablakokban is elindítható az átírás folyamata.

Az egész folyamatot érdemes ismerni ahhoz, hogy minden teendővel tisztában legyünk. Az Ingatlan adás-vétel folyamata című cikkben részletesen írunk erről.

ingatlan-atiras-menete

Milyen papírok kellenek az ingatlan átírásához?

A tulajdonjog átíráshoz összeállítandó iratok, melyeket az ügyvédnek a kérelem mellé kell benyújtania:

  • ügyvédi meghatalmazás
  • a régi tulajdonos nyilatkozata arról, hogy tulajdonjoga az ingatlan-nyilvántartásból törlésre kerüljön
  • 2 eredeti példány az adásvételi szerződésből
  • 1 másolati példány
  • bejegyzéshez és illeték megállapításához szükséges egyéb iratok, illetve
  • eljárási díj: 6.600 Ft

Ingatlan eladással kapcsolatos cikkeink:

Milyen hosszú a tulajdonjog bejegyzésének folyamata?

A Földhivatal egyszerű esetben 8 nap alatt meghozza határozatát és meg is küldi azt jogi képviselőnek és az eladónak. Ha új tulajdonosként sürgősen szükséged lenne a friss tulajdoni lapra, az alap eljárási díjon felül fizetendő soron kívüli eljárási díj, azaz 10.000 Ft ellenében gyorsabb ügyintézést érhetsz el.

+1 tanács az ingatlan átíráshoz

Hamarosan be is költöznél? Már az ingatlan átírásnál kérheted a Földhivatalt, hogy a lakcímként az új ingatlanod címe legyen bejegyezve az ingatlannyilvántartásba. Feltételként szabják, hogy a határozatuk kézhezvételétől számítva 30 napon belül jelentkezz be az Okmányirodában, majd ők ellenőrzésképpen közvetlenül át fogják kérni az adataidat. Így később nem kell új kérelmet benyújtanod a lakcím-változás miatt!

Összefoglalva az ingatlan átírás lépései nem bonyolultak, csupán a határidőkre kell jól odafigyelni! Aztán már tényleg jöhet a pezsgő!

Érdemes ismerni az összes buktatót, hogy el tudja kerülni őket. A Mik lehetnek egy ingatlan adásvételi szerződés buktatói? című cikkben részletesen írunk az összes buktatóról.