/Ingatlan eladás költségei
ingatlan-eladas-koltsegei

Ingatlan eladás költségei

Az ingatlanpiac országosan növekszik, Budapesten és vidéken egyaránt nagy a kereslet, sokan érdeklődnek a használt lakások és házak iránt is. Ha elhatároztad magad az ingatlanod eladására, nem árt tisztában lenned az értékesítés költségeivel, adózásával. Mutatjuk, milyen díjakkal kell számolnod!

Ingatlanközvetítő megbízási díja

Sokan maguk hirdetik meg eladásra az ingatlanjukat, erre több ingyenes online felületet is találhatsz. Azonban ha szeretnéd profira bízni az értékesítést, keress meg egy ingatlanközvetítő irodát! Ezzel lerövidítheted azt az időt, amíg megtaláljátok egymást a vevővel. A szakértelemnek persze ára van: átlagosan a vételár 1,5-5 %-át kérik el jutalékként az ingatlanközvetítők a sikeres értékesítést követően.

Tulajdoni lap ára

A tulajdoni lap tartalmazza a tulajdonos és az ingatlan alapadatait, valamint az ingatlanhoz kapcsolódó jogokat. Az ingatlanközvetítő is megnézné, az ügyvédnek pedig mindenképpen szüksége lesz rá a szerződéskötéshez! A Földhivataltól kérhető papír alapú, hiteles tulajdoni lap ára 6.250 Ft. Ügyfélkapus regisztrációval online is intézhetjük, ekkor a díja 3.600 Ft. Jó hír, hogy Ügyfélkapun keresztül évente 2 alkalommal ingyenesen kérhetünk le adatokat.

Ügyvédi munkadíj

Nincs törvényben rögzítve, hogy csak a vevő hozhatja az ügyvédet. Az eladón és a vevőn múlik, hogy miben egyeznek meg, így arra is lehetőség van, hogy közösen állják az adásvétel költségeit. Átlagosan 1,5-2% százalékot kell fizetni az ügyvédnek munkadíjként.

A Ki fizeti az ügyvédet ingatlan eladásakor? című cikkben erről részletesen írtunk.

Eljárási díjak

Az adásvételi szerződésben a legtöbbször szerepel a következő mondat: az ingatlan per-, teher és igénymentesen kerül eladásra. A tulajdoni lap III. része tartalmazza az ide vonatkozó a bejegyzéseket, ezeket kell onnan eltűntetned. Milyen költséget jelent ez számodra a leggyakoribb esetekben?

Jelzálogjog törlésének díja

Jelzáloggal terhelt ingatlan esetében az eladó felelőssége, hogy a Földhivatalnál kérje annak törlését a bank által kiadott igazolás alapján. A Földhivatalinál a jelzálogjog törlésének díja 6.600 Ft érintett ingatlanonként.

Egyéb igények, jogok törlésének díja

Végrehajtási, özvegyi vagy haszonélvezeti jog törlését a jog tulajdonosának nyilatkozatával kérheted, a Földhivatalnál ennek is díja lesz, szintén 6.600 Ft.

Közüzemi díjak elszámolás

Keresd meg a szolgáltatókat, rendezd a víz-, villany-, gázszámládat, hogy a közművek átírásánál ne ütközzetek problémába!

Ingatlan eladással kapcsolatos cikkeink:

ingatlan-eladas-koltsegei

Energetikai tanúsítvány díja

2012. óta ennek díja is szerepel az ingatlan eladás költségei között. Néhány kivételtől eltekintve kötelező energetikai tanúsítványt készíttetnünk és átadnunk a vevőnek, legkésőbb a szerződéskötéskor. Ennek ára piaci, azaz nem szabályozza törvény, átlagosan 15-30.000 Ft +áfa közötti összeget szoktak számlázni. Energetikai tanúsítványt kiállítani csak jogszabályban előírt feltételekkel rendelkező szakember jogosult!

A költségeken kívül az esetleges buktatókat is érdemes már időben megismerni! Részletesen írtunk róluk a Mik lehetnek egy ingatlan adás-vételi szerződés buktatói? című cikkben.

Adófizetési kötelezettség

Alapesetben az ingatlan értékesítése után 15 % személyi jövedelemadót (SZJA) kell fizetned, azonban a törvény több esetet is megnevez, amikor csökkenheted az összeget. Így kell adózni az eladott ingatlan után:

Ha több, mint 5 éve vásároltad az ingatlant

Ebben az esetben nem keletkezik adókötelezettséged, nem kell fizetned, az SZJA-bevallásban sem kell szerepeltetned.

Ha kevesebb, mint 5 éve vásároltad az ingatlant

Vizsgáld meg, hogy magasabb áron vetted-e, mint amin eladod. Ebből még levonhatod az igazolt költségeidet, például az értéknövelő beruházások összegét. A különbözet lesz az adó alapja, mely után sávosan kell megállapítani a fizetendő adót:

  • a második év után a 90 %-a
  • a harmadik évben a 60 %-a
  • a negyedik évben a 30 %-a

után kell a 15 %-os személyi jövedelemadót kiszámolnod és következő és május 20-ig bevallanod az SZJA-bevallásban.

Összegzésként elmondhatjuk, hogy sokféle költséggel kell számolnunk az ingatlan értékesítése során, de ha a fentiekkel tisztában vagy, nem érhet meglepetés és könnyedén kézben tarthatod a pénzügyeket!

A költségek mellett érdemes ismerni az ingatlan adás-vétel egész folyamatát. Ehhez ajánljuk az Ingatlan adás-vétel folyamata című cikket.