/Hogyan adózz ingatlan eladása után 2019-ben

Hogyan adózz ingatlan eladása után 2019-ben

Az utóbbi években többször változott az SZJA törvény, amely rögzíti az ingatlan értékesítés utáni adózás szabályait is. Szerencsére neked csak aktuális szabályokkal kell foglalkoznod, segítünk összegyűjteni őket! Azt is megmutatjuk, hogy milyen határidőkre figyelj, ha 2019-ben adod el a lakásodat vagy a házadat!

Mennyi adót kell fizetni, ha 2019-ben adod el az ingatlanodat?

Ingatlan értékesítése után személyi jövedelemadót kell fizetned, ennek mértéke 2019-ben 15 %. De miből kell ezt számolni? A jövedelmed után, ami az ingatlan értékesítése esetén egyenlő az ingatlanhoz köthető bevételek és költségek különbségével. Bevételként gondolj mindenre, amit az értékesítéssel megszerzel: ha az eladási áron felül kaptál még bármi mást, annak a szokásos piaci értékét is számold ide.

Költségek címszóval pedig írj össze mindent, ami: csak kiadásod volt az ingatlan tulajdonodba jutásától kezdve, legyen szó a megszerzésre fordított összegről, az értéknövelő beruházásokról, vagy a mostani átruházással kapcsolatos kiadásaidról. Ha ezeket nem tudod igazolni, ott van számodra lehetőségként 75 %-os szabály! Ha ennek az alkalmazását választod, akkor bevételed 75 %-kal c.sökkentheted. Viszont így a későbbiekben más kiadást nem számolhatsz el!

Meddig kell megőrizni a dokumentumokat 2019-es ingatlaneladás esetén?

Az állami adóhatóság felnőttként kezeli az adózóit: ingatlan értékesítésekor önbevallást kell végeznünk a személyi jövedelemadó megfizetéséhez. Ettől függetlenül a NAV fenntartja magának jogot, hogy leellenőrizze a számításainkat, amiket szerződésekkel, számlákkal, határozatokkal, bizonyító erejű okiratokkal kell igazolnunk. Ha ezekkel nem rendelkezünk, ne is próbáljunk meg az értékükkel számolni, nem éri meg egy büntetést kockáztatni!

2019-es ingatlan értékesítés esetén adóhatóságnak az ellenőrzésre 2025. december 31-ig van lehetősége, tehát a dokumentumainkat minimum eddig az időpontig meg kell őriznünk.

Kell-e fizetnem adót a 2019-es ingatlan értékesítésem után?

Attól függ, hogy mikor került hozzád az ingatlan. Az SZJA törvény rögzíti, hogy az is számít, hogy mikor került a tulajdonodba az ingatlan, amit most értékesítesz, még akkor is, ha öröklés, ajándékozás vagy egyszerűen adásvétel útján szerezted meg.

Már kiszámoltad, hogy mennyi a bevételed és a kiadásaid különbsége, így azt is tudod, hogy mennyi jövedelmed keletkezett. Azonban itt jön a könnyítés az idővel! Minél régebben lettél tulajdonos, annál kevesebb jövedelem után kell megfizetned a 15 %-os jövedelemadót! De mit is takar ez a gyakorlatban?

szerzés éve eltelt idő a számított összeg
figyelembe vétele
2019. vagy 2018. 1. év 100 %
2017. 2. év 90 %
2016. 3. év 60 %
2015. 4. év 30 %
2014. 5. év 0 %

Ez azt jelenti, hogy ha 2014-ben vagy még régebben került a tulajdonodba az ingatlan, akkor annak 2019-ben való eladása esetén a megszerzett összeg után már kell személyi jövedelemadót fizetned!

Meddig kell megfizetni a 2019. évi ingatlan értékesítés után az SZJA-t?

Év közben szerzett jövedelmeinket a következő évben kell bevallanunk, gondolj csak a fizetésedre! Év elején kapsz egy igazolást a múlt évről a munkáltatódtól, ami alapján májusig el kell készítened az adóbevallásodat. Hasonlóan működik ez az ingatlan értékesítése esetében is. Mindegy, hogy 2019. január 1-én, júniusban vagy decemberben adod el az ingatlant, a következő évben kell bevallanod és megfizetned az adót.

Ugyanabba az adóbevallásban kell szerepeltetned, mint a kapott béredet, csak ezt az Önálló tevékenységből származó jövedelem címszó alá kell beírnod. Az SZJA bevallásodnak és az adó befizetésének is 2020. május 20-ig kell beérkeznie az állami adóhatósághoz!

Összefoglalva: úgy tűnhet, hogy ha 2019-ben adod el az ingatlanodat, rengeteg időd van kitalálni, hogy hogyan és miből fogod kifizetni az utána fizetendő adót. Ne bízd el magad, készülj fel időben a vonatkozó szabályokból és számítsd ki minél előbb a NAV segítségével, hogy mennyit kell majd fizened: https://www.nav.gov.hu/nav/szolgaltatasok/kalkulatorok/ing_kalk

A témában hasonló cikkünket is ajánljuk, az Ingatlan eladása után fizetendő adó címmel.