/Örökölt ingatlan eladása
orokolt-ingatlan-eladasa

Örökölt ingatlan eladása

Ismerősünk, hozzátartozónk halála szomorú esemény, sokan mégis örökség útján válnak ingatlantulajdonossá. Ebben a nehéz helyzetben az örökösnek már a hivatalos öröklési folyamat során is oda kell figyelnie, hogy a jövőben, az örökölt ingatlan értékesítése során ne járjon rosszul.

Mikor lehet eladni az örökölt ingatlant?

Erre nagyon egyszerű a válasz: a hagyatéki tárgyalás jogerős befejezése után bármikor.

Többször előfordul, hogy az eljárás elhúzódik, néha évekig is. Ha teljesen biztos vagy benne, hogy az ingatlan tulajdonjoga rád száll majd, azt azonban nem akarod megtartani, akkor már a hagyatéki eljárás alatt köthetsz a leendő vevővel egy előszerződést. Ebben természetesen rögzíteni kell az eljárás tényét, illetve azt, hogy ha a hagyatékátadás megtörtént, az örökös pedig a tulajdoni lapon a széljegyre került, akkor a felek rövid határidőn belül megkötik az adásvételi szerződést.

Az adásvételi előszerződés ugyanolyan komoly jogi következményekkel jár, mint bármely más szerződés, ezért mindenképpen kérd egy ügyvéd segítségét már a megszerkesztésekor is!

Az öröklési folyamat a közjegyzőnél

Amikor haláleset történik, akkor az elhalálozott ingatlanvagyonának az értékét a települési Adóiroda állapítja meg. Erről adó- és értékbizonyítványt állít ki, amit az illetékes közjegyzőhöz továbbít. Ő az összegyűjtött iratok alapján tárgyalást tűz ki és vagy a végrendelet vagy a jogszabály alapján megállapítja az örökösök személyét és öröklésük arányát. Ezt az ingatlan értékével együtt a hagyatékátadó végzésben rögzíti.

Hasznosak lehetnek azok az információk, amiket a Közjegyzői díjak ingatlan adás-vétel esetében című cikkben gyűjtöttünk össze.

Hagyatékátadó végzés útja

A jogerős hagyatékátadó végzést a közjegyző megküldi két hivatalos szerv felé is.

  • a Földhivatal ez alapján jegyzi be a tulajdonjogot. A tulajdoni lapon széljegyen fog szerepelni az örökös, ez nyilvános adat.
  • a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is fog kapni egy példányt, ami alapján a NAV elfogadhatja, de akár felül is vizsgálhatja az ingatlan értékét. Mindenképpen egy határozatot hoz, amiben véglegesen rögzíti az ingatlan forgalmi értékét és az utána fizetendő illeték mértékét is.
orokolt-ingatlan-eladasa

Örökölt ingatlan után fizetendő illeték

Az örökös számára fontos irat lesz a NAV határozata, mert az ebben foglalt forgalmi érték több számítás alapja is lesz. Rögtön meg is kapja az örökösödési illetéket: ez általánosságban 18%, lakástulajdon esetében csak 9%. Azonban nem kell minden esetben illetéket fizetni: több mentességi szabály is van. Például egyenesági öröklés esetén nem, azonban például testvérek közötti öröklés esetén kell fizetni illetéket. A NAV az illetékmentességről is fog határozatot hozni.

Örökölt ingatlan eladása után fizetett adó (SZJA)

A NAV határozatában rögzített forgalmi érték lesz a kiindulási pontunk akkor is, amikor az örökölt ingatlan eladására kerül sor. A forgalmi értékből levonhatóak lesznek az elszámolható költségek, amiket számlával és bizonylattal is tudnunk kell igazolni; a különbség lesz az értékesítésből származó jövedelem alapja. Ha nincsenek igazolható költségeink például egy beruházásról, akkor lehetőségünk van arra, hogy örökölt ingatlan esetén az érték 75%-át vegyük az adószámítás alapjául. Ez esetben azonban nem élhetünk a későbbiekben számlák elszámolásával.

Az adó alapja tovább csökkenhet attól függően is, hogy mennyi idő telik el az öröklés és az ingatlan értékesítése között. Ingatlan értékesítésekor jövedelmünk keletkezik, ezért 15% személyi jövedelemadót kell fizetnünk. Ezt a következő évi adóbevallásban kell szerepeltetni és határidőig az összeget megküldeni.

Az ingatlan eladás menetéhez nyújtunk segítséget a Mire kell figyelni ingatlan eladásnál? című cikkben.

Összefoglalva

Az öröklési folyamat során a hivatalok, hivatalos személyek segítségünkre vannak. Az ingatlan megállapított forgalmi értékétől több minden függ, ezért azt érdemes már a folyamat elején véleményeznünk, mert később nem lesz már rá lehetőségünk.

Ugyanezzel a témával foglalkozunk, csak kifejezetten arra koncentrálva, hogyha 5 éven belül adjuk el az ingatlant, akkor mire kell számítani. Örökölt ingatlan eladása 5 éven belül.