/Örökölt ingatlan eladása 5 éven belül
orokolt-ingatlan-eladasa-5-even-belul

Örökölt ingatlan eladása 5 éven belül

Azt már tudjuk, hogy mikortól adhatjuk el az örökölt ingatlant, ismerjük az örökátadás folyamatát a közjegyzőnél, az illetékfizetéssel is tisztában vagyunk. De mi történik akkor, ha az örökölt lakást vagy házat értékesíteni akarjuk 5 éven belül? Nem mindegy, hogy mikor kerül sor erre. Megmutatjuk, mire számíts!

Örökölt ingatlan értékesítése 5 éven belül

Örökölt ingatlan értékesítése alapvetően ugyanolyan eset, mint egy vásárolt ingatlan eladása: ha a birtokodban lévő ingatlant eladod, akkor jövedelmed, bevételed keletkezik. Tehát az értékesítés után adót, pontosabban személyi jövedelemadót kell fizetned, ennek az értéke 15%. A különbség a részletekben rejlik.

Az örökölt ingatlan eladásával kapcsolatban már írtunk egy másik cikkben, az Örökölt ingatlan eladása című cikkben.

Hogyan kell kiszámolni az örökölt ingatlan eladása után fizetendő adót?

Az adó végeredményben annak az értéknövekménynek az adóztatása, ami az öröklés és az eladás között keletkezik. Egyszerűbben fogalmazva az eredeti forgalmi érték és az eladási érték különbsége lesz a jövedelemadó alapja.

Mi az értéke az örökölt ingatlannak?

Itt nem lehet tippelni, pontos értékkel kell számolni, a törvény azt is meghatározza, hogy mivel. Az öröklési folyamat során a települési Adóiroda megállapította az ingatlanvagyon értékét. Hacsak az örökösök nem éltek ez ellen fellebbezéssel, az eljáró közjegyző ezt az értéket szerepelteti a hagyatéki végzésben.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal ezt elfogadhatja vagy vitathatja, de mindenképpen hoz egy határozatot. Ebben fog szerepelni az örökölt ingatlan forgalmi értéke, még akkor is, ha a NAV illetékmentességet állapít meg, azaz az illetékfizetési kötelezettség nulla.

orokolt-ingatlan-eladasa-5-even-belul

Hogyan lehet csökkenteni az örökölt ingatlan értékesítése után fizetendő adó alapját?

Nem lehetetlen, hogy az örökölt ház teljes felújításon kell átessen, de ha csak egy festés díjára gondolsz, máris látszik, hogy akad itt kiadás bőven. A jogalkotó erre a hétköznapi esetre is gondolt és megnevezi azokat az eseteket, amelyeket elszámolhatsz költségként, például:

  • az ingatlan megszerzésére fordított összeg
  • értéknövelő beruházások

Arra azonban figyeljünk, hogy ezeket a költségeket igazolnunk kell. Ezt az jelenti, hogy az eltelt idő alatt minden számlát vagy hiteles bizonylatot meg kell őriznünk és akár be is kell mutatnunk!

Ha ez nem lehetséges, ne próbálkozzunk meg ezzel a fajta csökkentéssel! Így is megillet minket egy könnyítés: igazolt költségek nélkül is a bevétel 75%-val számolhatunk. Ekkor azonban már nincs és a későbbiekben sem lesz lehetőségünk más, még igazolható költséget sem levonni.

Az Ingatlan eladása című gyűjtőoldalon több cikket is olvashat az ingatlan eladással kapcsolatban.

Örökölt ingatlan 5 éven belüli értékesítése után fizetendő adó

Izgalmas matekórán érzed magad? Számoljunk tovább! Mert bizony a bevételként adózó jövedelmünk még tovább csökkenhet attól függően, hogy mikor adjuk el az ingatlant! Nézzük, a bevételünk hány százaléka után kell megfizetnünk a 15%-os jövedelemadót!

  • Ha a megszerzés évében vagy rögtön vagy az első évben értékesíted: 100%
  • Ha a második évben: 90%
  • Ha a harmadik évben: 60%
  • Ha a negyedik évben: 30%
  • Ha az ötödik és a további években: 0%

Leegyszerűsítve: az eladási árból kivonjuk a megszerzési értéket, ezt csökkentjük a költségekkel, korrigáljuk a fenti százalékokkal és már számolhatjuk is a 15% fizetendő adót.

Összefoglalva: Nem kell megijedni, nem fogod mindenáron költségekbe verni magad, ha örökölsz egy ingatlant. De mostmár tudod, hoy mire számíts, milyen költségekkel kell számolni.

Ha szívesen kísérleteznél a számokkal, látogass el a NAV ingatlanszerző jövedelem kalkulátorához: https://nav.gov.hu/sites/apeh/calc/ingatlan_jovedelem_calc1.html