Ingatlan eladása után fizetendő adó

ingatlan-eladasa-utan-fizetendo-ado

Utolsó lépése az ingatlan értékesítésének az adózás, jól teszed, ha nem feledkezel meg róla! A szabályai elsőre bonyolultnak tűnnek, de akár egy papír és egy ceruza, valamint a mi segítségünkkel gyorsan megtudhatod, hogy mennyit kell fizetned!

Mennyi adót kell fizetni ingatlan eladás után?

Ingatlan értékesítése után, hiszen az eladással jövedelmed keletkezik, 15 % személyi jövedelemadót kell fizetned. Az adó alapja tehát nem az értékesítési érték, hanem ahogyan a neve is mutatja, a keletkező jövedelmed. Leegyszerűsítve a bevételedből kivonhatod az értékesítésig keletkező költségeidet. Utóbbit csak a bevétel értékéig számolhatod el, tehát a legkisebb adó alapja a nulla lehet, mínusz értéket nem lehet ez esetben értelmezni. Nézzük át gyorsan, mit jelentenek ezek a fogalmak!

Bevétel

Minden, amit az átruházással megszerzel (eladási ár, cserébe kapott dolog piaci) értéke.

Költség

Minden, ami a következőkkel kapcsolatosan kiadásod volt. Ne felejtsd el, hogy az alábbi tételeket számlával vagy más bizonyító erejű okirattal kell igazolnod!

  • megszerzésre fordított összeg (öröklés vagy ajándékozás esetén van rögzített érték!)
  • értéknövelő beruházások (sajnos a saját munkádat egy felújítás vagy bővítés után nem számolhatod el)
  • átruházással kapcsolatos kiadások

Ha a fentieket nem tudod igazolni, még mindig lehetőséged van a 75 %-os szabály alkalmazására: a bevételed 75 %-kal csökkentheted, de ha ezt választod, akkor a későbbiekben semmilyen kiadást nem számolhatsz el!

Hogyan csökkenhet még a fizetendő adó ingatlan eladás után?

Az idő pénz! Elcsépelt közhely, de ingatlan értékesítés esetén még az idő is neked dolgozik. Az adó megállapításánál azt is figyelembe kell venni, hogy mennyi idő telik el az ingatlan megszerzése és értékesítése között. Ugyanis az idő függvényében a fenti számított összeg bizonyos százaléka után kell megfizetned a 15 %-os személyi jövedelemadót.

Ha a megszerzés egy éven belül történt, akkor a teljes, 100 %-os alappal számolunk. Ha az eladás 2 éven belül történik, akkor már csak 90%, a harmadik évben 60 %, a negyedik évben már csak 30 % után kell megfizetni az adót. Az ötödik évben pedig elérünk a 0 %-hoz.

ingatlan-eladasa-utan-fizetendo-ado

Mikor adómentes az ingatlan értékesítése után származó jövedelem?

A fentiek az átlagos, piaci adásvételi esetekre vonatkoznak. Az SZJA törvény ismerteti azokat az eseteket, amikor az értékesítésből származó jövedelem adómentes. Ezek a következőek:

  • házasság felbontása esetén az egyik fél által történő megváltáskor. Egyszerűbben fogalmazva: az egyik fél kifizeti a másik félnek a tulajdonrészét, így egyedüli tulajdonos lesz.
  • tartási, életjáradéki vagy öröklési szerződési útján átruházott ingatlanok esetében az eredeti tulajdonosnak nem kell adót fizetni.

Hogyan kell bevallani és megfizetni az ingatlan után az SZJA-t?

Ha mindent megvizsgáltál, minden csökkentő tételt számba vettél, akkor már csak be kell vallanod és meg kell fizetned az eladott ingatlanod után a személyi jövedelemadót! Ez már sokkal egyszerűbb lesz, mint kiszámolni. Semmi mást nem kell tenned, mint az eladást követő évben, amikor amúgy is kitöltöd a személyi jövedelemadó bevallásodat, megkeresed a következő részt: Önálló tevékenységből származó jövedelem. Itt találod ezt a részt: 161 – 162. sorok: Ingatlan, vagyoni értékű jog értékesítéséből (átruházásából) származó jövedelem és adója.

Az oszlopokba pedig bírod a fent már kiszámolt összegeket, azaz a bevétel-ráfordítás=jövedelem. A végére még odabiggyeszted az adó összegét, amit ugyanúgy, mint egyéb esetekben, legkésőbb május 20-ig be kell érkezzen a megfelelő számlaszámra!

Az ingatlan adás-vétellel kapcsolatos kiadásokról több cikket is írtunk, amiket az Ingatlan adás-vétel költségei című oldalon olvashatsz.

Adókalkulátor ingatlan eladáshoz

Meglepő lehet, de az állami adóhatóság, a NAV bizony segíti az adózókat: a honlapján több kalkulátort is közzétesz, amiknek segítségével a legkülönfélébb ügyek esetén is kiszámolhatod a szükséges befizetendő összeget: https://www.nav.gov.hu/nav/szolgaltatasok/kalkulatorok/ing_kalk

Összefoglalva a fentieket: ingatlan értékesítése utáni adózás sem bonyolult dolog, de ha mégis elvesznél a szabályok között, fordulj könyvelődhöz, adótanácsadóhoz, de a NAV személyes ügyfélszolgálatán is választ kaphatsz a kérdéseidre.

Ezzel kapcsolatos 2019-es tudnivalókról az Ingatlan eladás utáni adózás 2019-ben című cikkben írtunk.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*


Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .